På fredagar äter vi oftast en stor charkbricka. Hela familjen älskar det och det är så skönt efter en lång vecka med mycket matlagning att bara lägga upp plocket på en bricka och njuta. Jag bara älskar olika skinkor, salami, och allt som hör en charkbricka till. Som ost, oliver, kex mm. Det är så himla mysigt att sitta länge och bara plocka. En längre tid har jag faktiskt försökt välja svensk chark. Jag tycker att utbudet av svenska alternativ har blivit större och väldigt bra, så för mig blir det ett enkelt val. Jakobsdals Charkuteri är ett familjeföretag med produktion Göteborg som funnits sedan 1936 och erbjuder idag ett nytt sortiment med lufttorkade och rökta charkuterier som görs på svenskt kött. Förpackningarna är luftigt härliga och är helt transparenta askar redan färdiga att bara vända upp på charkbrickan. (De tilltalar mig verkligen) I sortimentet finns b.la Coppa som är lufttorkad karré, så himla god! Havtornssalami, lufttorkad skinka, björkrökt skinka, tryffelsalami, kallrökt skinka och en trevlig lammsalami. Alla otroligt goda med olika karaktärer. Jag tycker verkligen att alla är otroligt goda, så för oss är valet av charkbricka väldigt enkelt. Vi väljer svenskt av många skäl, men också för att det är otroligt goda och fina produkter. Vi kompletterade den goda charkbrickan med några favoriter. Ostar som grottlagrad Gruyère, Délice de Bourgogne, Creamy caltbach och manchego. Samt oliver, kex och små tomater. Jag gjorde även en supergod kronärtskocksröra som ni ser på bilden. Receptet på den kommer längre ned här. Ja, den perfekta charkbrickan skulle jag säga :) Utöver det som syns på bild gjorde jag ett rustikt vitlöksbröd som jag gratinerade i ugnen med mycket ost. Magiskt gott Allt! Varför väljer jag helst svenskt kött ? Jag väljer svenskt kött av den anledningen av att jag vet att Sverige har den lägsta användningen av antibiotika inom hela EU. Dessutom är detta alternativ mer klimatsmart eftersom produkterna inte behöver transporteras dessa långa vägar för att nå oss. Jag känner att det är ett hållbart alternativ och det känns bättre i själen & i magen. Jag väljer alltid svenskt kött oavsett vad jag handlar, och att det finns god svensk chark gör mig glad. Här kommer receptet på kronärtskockskrämen: Ingredienser 290g kronärtskockor, marinerade 1/2 vitlöksklyfta 1 tsk citronsaft + rivet skal av 1/4 citron 1 msk olivolja salt (Skivor av surdegsbaguette till) Gör så här Mixa samman Kronärtskockor, vitlök och olivolja till en slät kräm Smaka av med citronsaft, rivet citronskal, salt och nymalen svartpeppar. Lägg kräm på skivor av surdegsbröd och njut ihop med resterande charkbricka. Jag hoppas att ni nu fått lite bra tips och inspiration till helgens kommande charkbricka ♥