Förra helgen så var det midsommarfirande och mys med vänner, nära & kära hemma hos oss. Underbart, för då fick jag chansen att göra det jag tycker är roligast, att få laga massa god mat! Jag bjöd på en somrig förrätt bestående av en hemgjord svensk klassiker - Toast Skagen på smörstekt bröd. (Receptet på min Skagen finner ni här nedan.) Till det kombinerade jag ett vitt vin som var väl kylt, som kompletterade smakerna otroligt bra. Vinet heter FLEUR DU CAP - Essence du Cap Chardonnay 2016 och kostar 79 kr på Systemet. Ett fylligt vitt vin med smak av fat, citrus, vita blommor och med inslag av ek. Det är fruktigt och har en syra som sitter kvar länge i eftersmaken. Passar utmärkt till en krämig och lite fetare förrätt som Toast Skagen. Jag rekommenderar det verkligen. Här kommer receptet på min skagenröra! 4 port, 5 min Ingredienser 280 g skalade räkor (handskalade fina räkor i lake går bra) 1/2 dl majonnäs (hemslagen eller Hellmans) 1-2 tsk pepparrot på tub 1-2 msk crème fraiche 1 msk finhackad rödlök 1 tsk hackad färsk dill salt & nymalen svartpeppar efter smak Tillbehör Smörstekt formbröd eller surdegsbröd Gör så här Häll av räkorna och lägg på hushållspapper så de får torka lite från vätskan. Blanda samman de andra ingredienserna, smaka av och vänd sedan i räkorna. Smaka av och känn om du vill ha mer av något. (Jag älskar tonen av pepparrot i Skagenröran.) Smörstek formbrödet eller det brödet du tänker använda i rikligt med smör i en stekpanna. Lägg upp de rostade och härligt smördoftande brödbitarna på tallrikar och skeda på skagenröran. Dekorera med citron & dill. Klassiker som ALLTID är gott och enkelt att göra! Huvudrätten blev maffiga grillspett med oxfilé, champinjoner, paprika, färsk lök & spansk chorizo i kombination med ett rött vin som passade himla bra. (Jag tycker ju att det är så kul och intressant att matcha mat & dryck!) De olika smakerna som jag hade på grillspetten kompletterades så fint utav de runda tonerna i vinet. Ett vin jag verkligen rekommenderar er att testa i sommar när ni exempelvis grillar. Det röda vinet heter FLEUR DU CAP - Essance Du Cap PINOTAGE 2017 och kostar 95 kr på Systemet. Vinet är kryddigt, smakrikt med inslag av mörk choklad, blåbär, björnbär, lakrits, fat och även svarta oliver. Perfekt vin till en god köttbit, och likaså till grillspetten jag bjöd på. Recept för 4 pers, 15 min + grill 5 min Ingredienser 600 g oxfilé 3 chorizo-korvar 15 små champinjoner 1 gul paprika 1 röd paprika 3 färska lökar, delade i kvartar Gör så här 1. Tvätta och ansa grönsakerna och skär i lika stora delar som du skär korven och köttet. Ca 3x3 cm stora bitar. 2. Trä på om vartannat på spettet. (Ni ser att jag har stålspett. Det är superbra eftersom träpinnarna inte är lika stabila och gärna brinner även fast man lägger de i vatten. Så hittar ni bra spett, så köp!) 3. Pensla på marinad och lägg spetten svalt tills de skall grillas. 4. Vid grillning så grillar jag spettet ca 4 min (2 min per sida), då blir oxfilén rosa och grönsakerna perfekt tillagade. (Kolla gärna i köttet så att det inte övergrillas, rosa vill vi ha det.) ♥ Servera grillspetten till potatisknytena samt en kall bearnaisesås eller fetaostkräm. Tips! Godaste marinaden till grillspetten om du inte gör egen är Caj P - Caramba! Till grillspetten serverade jag såklart mina favoriter "potatisknyten", receptet kommer här! Ingredienser 16-20 små färskpotatisar, kokta "al dente" alltså med lite kärna kvar 4 smörskivor (hyvlat med osthyvel) 1 stor vitlöksklyfta, riven 1 msk persilja, hackad salt nymalen svartpeppar Bakplåtspapper x 4 bitar (20 x 20 cm) Gör så här 1. Tvätta och borsta färskpotatisen. Koka i saltat vatten till "al dente" (med lite kärna kvar i mitten). Häll av. 2. Klipp ut bakplåtspapper enligt storlek. 3. Dela potatisarna på hälften och lägg i mitten på bakplåtspappersarken. Ca 4-5 potatisar / pers. 4. Lägg 1-2 skivor hyvlat smör över potatisen (använd osthyvel), lite hackad persilja, riven vitlök, salt & nymalen svartpeppar. 5. Samla alla kanter /spetsar upp mot mitten och tvinna till ett knyte. 6. Sätt på grillgallret i ca 5-7 min, så att smöret kokar och blir lite brynt där i och potatisen genomvarm. Tycker det är lite kul att servera ett knyte till vardera person som själv får stjälpa upp det på sin tallrik. Så gott! Och med detta rödvin till blev det så bra. Det är alltid trevligt att ge vintips till er, det brukar ni vara duktiga att fråga efter faktiskt. Därför känns det extra kul att kunna ge er dessa två tips inklusive recept som passar bra till. ❤️ Lycka till!