Hej på er! Som ni kanske vet var jag i Köpenhamn i slutet på maj och tävlade i Mat. Tävlingen var sponsrad av LG kylskåp och handlade om att ta vara på mat som finns i kylskåpen. ( Syftet: Vi slänger för mycket mat) Vi skandinaver slänger en hel del mat, ibland för att hållbarheten på matvaror inte håller hur länge som helst och andra gånger för att man inte riktigt vet vad man skall göra av det. Visste ni att hållbarheten på maten i ett kylskåp kan bero på själva kylskåpet? Det finns kylskåp utrustade just för att förlänga hållbarheten på exempelvis frukt och grönt. Så håll utkik efter bra kylskåp, i längden är det värt det. Nåväl. Jag kom till Köpenhamn, klev in i tävlingslokalen och träffade där deltagare från Norge, Finland & Danmark. Jätte kul att träffa matprofiler från vardera land. I juryn denna tävling satt bland annat erkända michelinkockar från norden. Bl.a en kille jag gillar skarpt, Frederik Zäll från Sverige. Älskar hans matlagning!! Vi fick i uppgift att skapa en huvudrätt och en efterrätt på 1,5 h. Vi fick ett kylskåp vardera med exakt samma innehåll, alltså alla tävlande med exakt samma förutsättningar. Men vi skulle såklart sätta vår egen prägel på maten. Jag öppnade kylskåpet och där fanns lax, kalventrecôte, kyckling, kolja, mjölk, smör, grädde, mascarpone, och en uppsjö med grönsaker. [caption id="attachment_460" align="alignnone" width="700"] SONY DSC[/caption] Nu var det bara att komma på vad jag skulle göra... Hmm... Jag tror jag filéar kycklingen, använder filéerna och gör dragonkyckling med dragonsås, shoestrings "smala pommes", friterat rotselleri och citron & smörslungad broccoli. Min huvudrätt såg tillslut ut så här Jag blev riktigt nöjd med huvudrätten, så gott! Vad gör jag till efterrätt...hmm... Det finns massa frukt och bär!? -Jag gör en wokad fruktsallad med en mascarponekräm på mascarpone, grädde och vaniljstång. Resultatet blev så här (Mascarponegrädden smälte under väntetiden, men den var himla fin från början :) ) Tävlingen avslutades efter 1,5 h och det var dags att presentera rätterna för juryn. Lite nervöst igen faktiskt... Kändes nästan som att vara i mästerkocksköket igen :) Jag kom 2.a i tävlingen, och det kändes ju kul. Vinnaren hade verkligen tagit vara på råvarorna så förtjänade verkligen vinsten. Grattis till Danmark!! Tävlingen var kul, och jag tycker att poängen med tävlingen var högst relevant, just att vi måste ta till vara på maten vi har i kylskåpen. Släng inte mat, det finns så mycket kul man kan göra utav det. Och hörni, lite rester i kylskåpet kan förvandlas till något helt nytt. Se till att skapa magi! Alla kan!! Tack LG CookOff för en otroligt trevlig tävling. Fantastiskt kul att få vara Sveriges bidrag! / Catarina