Hej alla mat-tokiga! Hur ofta bakar ni paj? Jag bakar faktiskt mat-pajer rätt ofta. Tycker att det är kul att göra olika fyllningar och kombinera med olika såser och sallader. Det är enkelt, gott och perfekt om det blir lite över till lunchlådan. Här kommer receptet på min favoritpaj med min smarriga örtsås! Ingredienser Pajdeg 125 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk iskallt vatten Fyllning 2 purjolökar, strimlade 240 g basturökt skinka 2 burkar krossade tomater, eko 150 g riven gratängost 100 g västerbottenost Äggstanning 2 ägg 2,5 dl grädde 1 nypa cayennepeppar Örtsås ½ dl finhackad gräslök ½ dl finhackad persilja 1 msk finhackad dill 3 dl Crème fraiche 1 dl gräddfil 3 msk majonäs ½ tsk citronsaft 1 nypa cayennepeppar 1 krm salt svartpeppar efter smak Gör så här Dela kylskåpskallt smör i mindre tärningar och lägg i en bunke. Tillsätt mjölet och nyp ihop mjöl och smör med fingrarna. Typ till en smuldeg. Tillsätt sedan kallt vatten och knåda till en deg. Ta mjöl på händerna om degen är kladdig. Tryck ut pajdegen i en pajform (25 c ) och ställ in i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 150 grader. Ta ut den från frysen, nagga botten med en gaffel och låt den förgräddas i 10-15 min. Gör under tiden fyllningen. Tvätta purjolöken genom att först göra att snitt längs med löken och skölj den sedan noggrant ren från jord och smuts. Finstrimla den och lägg allt i en kastrull. Sätt igång plattan på medelhög värme och låt purjolökens vätska koka bort så den blir mjuk. Det kommer bli hälften så mycket lök kvar då hälften består av vatten som dunstar bort. Hacka skinkan i mindre bitar ca 2x2cm och rör ner i löken när den blivit mjuk i pannan. Sila dem krossade tomaterna. Ja precis, häll dem i en sil och sila bort vätskan. (Rör med sked fram och tillbaks i silen) Tillsätt dem avrunna tomaterna och rör samman allt, purjolök, skinka & krossade tomater. Skruva upp ugnen till 175-180 grader. Vispa samman äggstanningen. Ägg, grädde och en nypa cayenne. Fördela ut fyllningen i det förgräddade pajskalet och lägg på den rivna osten. Avsluta med att hälla på äggstanningen jämt fördelat. Sätt in i ugnen ca 25 min tills pajen fått en gyllene härlig färg. Gör under tiden örtsåsen. Blanda samman alla ingredienser, smaka av och ställ in i kylen tills servering. Ta ut pajen och låt den svalna något så den bara blir ljummen. Servera den tillsammans med en härlig grönsallad en god vinärett som pricken över i'et denna kalla örtsås! Så gott, så enkelt & bara så himla gott :)