Har du tänkt på när du är ute och äter på fin restaurang att köttet alltid är perfekt ? Svaret på den frågan är oftast Sous Vide! Sous vide är franskt och betyder "Under vakuum" Att laga mat med Sous vide tekniken har blivit extremt stort under de sista åren och då även för "hemma kocken". (Restaurangvärlden, topp restauranger har de senaste typ 20 åren använt tekniken) Det är verkligen magiskt att tillaga maten i Sous vide. Köttet blir mört som inget annat och smaken blir som ingen annan eftersom alla smaker kapslas in, koncentreras vid tillagning. För att tillaga mat Sous vide behövs en Vakuumpackare samt BPA-fria food sealer påsar. Dem köper man där man köper vakuummaskinen. Sedan behövs den så kallade Cirkulatorn, den som värmesätter vattnet man sänker ner påsarna med mat i. Det finns såklart hela Sous vide maskiner med allt inbyggt, men att bara köpa cirkulatorn är smidigare då du lätt kan bära den med dig vart du än ska. Stora pluset är att den ingen plats tar i köket! Idag tänker jag bjuda på Ceasarsallad hemma, varpå jag tänker tillaga kycklingfiléerna i min Sous vide. På bilden nedan har jag vakuumpackat mina kycklingfiléer i food sealer-påsar där jag kryddat kycklingen, slängt in en skiva smör, lite vitlök samt färsk timjan. Nu skall Filéerna ner i sous viden som jag ställt in på 65 grader. (Kycklingfiléer behöver ligga i ca 2-3 h) När kycklingfiléerna vackats och Sous viden har hettat upp vattnet till 65 grader så lägger jag ner påsarna och pysslar med annat i 2-3 h :) När kycklingen nu tillagas stängs alla smaker inne i kycklingen, vilket såklart medför en smakrik filé. När köttet långsamt tillagas blir det även som jag nämnde tidigare otroligt mört, oslagbart. Du vet att du kan sous-vida grönsaker också va ? Det som är bra med det är ju att när grönsakerna tillagas stannar det nyttiga kvar i paketet. ( Kokar man grönsaker vanligt så försvinner ju det nyttiga) Ja, om man inte ångar grönsakerna förstås! Att köra grönsaker i Sous vide går lite snabbare, ca 84 grader på vattnet i 25 -60 min beroende på vad man vill tillaga och hur stora bitarna är. Det finns tabeller här på nätet att kika på om man är osäker. Det följer även med en tabell när du köper maskinen som du kan kika på. När filéerna gått ca 2h för mindre filéer, 3 h för större, så tar man ur filéerna ur påsen. Steker på ytan snabbt i en klick smör för att få en härlig och fin färg. Sedan är det bara att servera! Enklare kan det inte bli att få en fantastisk smakupplevelse :) Svaret på en Sous vide tillagad köttbit, i detta fall kycklingfilé är helt klart outstanding! Köttet är mört som in i bomben, smakerna är 100 procentiga och helheten av denna middag blev bara helt fantastisk! Tips till alla matlagningsintresserade; investera i en Sous vide, helt klart! Ps. Vill du ha receptet på min Ceasardressing så finns det i ett tidigare inlägg där jag gör ceasarsallad i parmesankorgar! Lycka till, Catarina!