I morse gästade jag Nyhetsmorgon och lagade massa god mat. Innan jag intog köket blev det såklart en snabb makeup hos det berömda sminket. Åh så vacker dem alltid får en att känna sig. Underbart, och dem är så duktiga!! För er som kanske inte såg programmet så bakade "Muffinaccia" som jag kallar det, som är focaccia i små muffinsformat penslade med vitlökssmör. Jag gjorde även en härlig Paella med Scampi & spansk chorizo. Den är verkligen galet god, ni måste bara prova!! Paellan gjorde jag i en riktig Paellapanna gjord av kolstål. Jag köpte den i min lilla favoritbutik i Uppsala, Bohman och wiberg. Det är verkligen en liten idyll för matälskare och kockar. Dem har så mycket bra saker, och det bästa av allt är att dem får sig att känna sig så trygg i sina köp. Bästa köpet på länge är min Paellapanna. Love it! Till detta serverade jag två såser. En yoghurtsås med vitlök & citron samt en citronaioli för dem som är laktos och mjölkproteinallergiker. Så fort nyhetsmorgon slutade sprang hela teamet fram och ville smaka. Och vips sa det så var allt uppätet, inte en smula kvar. Hörde någon säga att det var den godaste paellan den någonsin ätit. Då blir man bara SÅ glad! :) Här kommer receptet på muffinaccian: Ingredienser 25 g jäst 3 dl ljummet vatten 1 msk honung 1 tsk salt ½ dl olivolja 1 dl durumvete 5 dl + ½ dl vetemjöl special till utbakning Vitlökssmör till pensling 100g smält smör 1 vitlöksklyfta, pressad 1-2 msk hackad persilja 3 ark bakplåtspapper till muffinsformarna klippt i ca 12x12 cm rutor 1-2 Muffinsplåtar Gör så här Smula jästen i en bunke. Lös upp med ljummet vatten och tillsätt honung, salt och olivolja. Rör ner 1 dl durumvete och 5 dl vetemjöl special succesivt. Kör degen med degkrokar eller i bakmaskinen i 5 min tills degen är fast och glansig. Låt jäsa under bakduk i en skål som du gnider in med lite olivolja till dubbel storlek ca 20-30 min. Portionera i deg i muffinsformar och gör ett kryss uppe i med en kniv. Alternativt klipp ett kryss med en sax. Låt jästa ytterligare 15-20 min. Pensla bröden med det smälta vitlökssmöret och sätt in i ugnen på 175-200 grader i ca 10-15 min tills dem blir härligt gyllenbruna. Om du känner efter och lyfter upp en och den känns ”lätt” är den färdig inuti. Ett underbart saftigt bröd. Supergott, och härligt att få sitt lilla egna bröd! Tips! Du kan i princip preppa brödet med vad du vill. Tryck ner oliver, cocktailtomater, kryddor & olja eller vad du vill. Det är det som är så bra med foccaciabrödet, det går att smaksätta precis som man önskar. Låt fantasin flöda Recept på min paella: 2 msk olivolja 1 stor gul lök 3 viltlökar 4 dl avorioris 0,5-1g saffran 2 dl vitt vin 6 dl vatten (det behövs mer vatten när man kör i paella panna utan lock) 1,5-2 msk kycklinfond 3 kvisttomater, hackade 2-3 spetspprikor, hackade 4 st färska spanska chorizo, uppskivade 2-3 dl edamamebönor 15-20 scampi msc-märkta, utan skal eller med skal (smaksak) 1 dl rapsolja 2-3 vitlökar, skivade 2 msk persilja, finhackad ½-1 röd chilifrukt, finstrimlad Garnityr 2 Citroner, klyftade 1 knippe bladpersilja el kruspersilja Gör så här Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja tills den blir fin och glansig på medelhög värme 1-2 min. Det får inte brännas, då blir löken besk. Tillsätt ris och saffran och låt fräsa samman. Häll på vinet och låt koka någon minut. Häll sedsn över vattnet som du blandat ut med fonden ( om du inte gjort egen fond från grunden) och låt koka 20 min. Hacka under tiden tomater och spetspaprika och tärna upp chorizon i önskad storlek. Häll ner tomat och paprika- hacket i riskoket ca 5 min innan riset är klart. Låt det bara få koka med där och ta smak. Häll sedan på edamamebönorna också. Stek den spanska chorizon hårt i en panna. När korven har fått färg och blivit genomstekt lägg det på paellan och blanda runt. (Blir det härligt fett kvar i pannan från korven, häll lite över riset. Ger så fin smak! Gör fina klyftor av citronerna. Till sist; Fräs scampin i en panna med olja, vitlök, chili och persilja. Ca 20 sekunder per sida räcker. Lägg sedan upp scampin på riset och dekorera med citronklyftor & färsk bladpersilja. Det går utmärkt att ställa in paellan i ugnen på 100-125 grader fram till servering, så att den håller värmen. Men lägg då på persiljan & citronerna precis innan servering. Servera Paellan tillsammans med det nybakade brödet och den syrligt fräscha citrus & yoghurtsåsen. Syrlig yoghurt, vitlök & citrussås 5 min, 6 pers Ingredienser 2 dl turkisk yogurt 2 dl creme fraiche ( Man kan absolut bara använda sig av yoghurt om man önskar) ½ citron, saft + zest 1 vitlöksklyfta, pressad 1 nypa cayenne Salt, efter smak Peppar, efter smak Gör så här Blanda samman ingredienserna och smaka upp med cayenne, salt och peppar. Ställ in i kylen fram till servering. En sval och frisk sås som är super god till Paellan, även till fläskkött, fisk, skaldjur, fågel & grillade grönsaker! Citronaioli 5 min 6 pers Ingredienser 1 ägg + 1 äggula 2,5 dl rapsolja 1 vitlöksklyfta, pressad 1/3 citron, saft + zest 1 krm rödvinsvinäger salt, efter smak Svartpeppar efter smak Gör så här Innan man börjar är det viktigt att ingredienserna är av samma temperatur, rumstempererade. Knäck i ett helt ägg i en cylinder och tillsätt sedan en äggula. Pressa ner vitlöken och häll på oljan. Börja med 2 dl och portionera i resten sedan. Sätt ner stavmixern ända ner i botten och starta. Nu är det vilktigt att arbeta sig nerifrån och upp långsamt. (Annars kan aiolin bli lös om för mycket olja möter äggen för fort.) När aiolin är i önskad konsistens, smaka upp med citronsaft, citronzest, salt & peppar. Jag smakar alltid upp i efterhand för att få den exakta smaken jag önskar. Smaka av, känn efter och häng med i matlagningen! Hoppas att ni testar dessa recept, det är verkligen så himla gott!! Ha en underbar Lördagkväll nu alla :) Stor Kram Catarina