I samarbete med Provence viner bjöd jag igår till en härlig middag med fina vänner. Vi åt en klassisk toast skagen till förrätt, följt av en underbar fisk- & skaldjursgryta som ni bara måste få receptet på och göra där hemma. Detta kombinerat med två passande rosé viner. Fisk och skaldjur på olika vis tillsammans med rosé, det är doften av Provence för mig! Vi dukade upp middagen i vårt älskade växthus där vinrankorna växer / slingrar sig från golv till tak.. Så mysigt!! Vi började som sagt middagen med en klassisk toast skagen på smörstekt surdegsbröd. Följt utav denna magiska fisk- & skaldjursgryta. Receptet på grytan som ni måste testa göra kommer här! 4 pers, 20-30 min Fisk-& skaldjursgryta Ingredienser 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 fänkål (mindre) 1 morot 1 l fiskbuljong (1 l vatten + 2 fiskbuljongtärningar) 1 tsk salt 1 tsk torkad timjan 0.25 g saffran 1 burk hela tomater 400 g fisktärningar (lax & torsk) 1.5 dl vispgrädde 200g skalade räkor 12-16 musslor med skal (Tvättade & skrubbade) Svartpeppar malen, efter smak Saffransaioli 2 dl majonnäs 1 pressad/riven vitlöksklyfta 0,25g saffran salt Topping Hackad dill & persilja Gör så här Aioli 1. Blanda samman ingredienserna till aiolin, smaka av och smaka upp med salt. Fisk-& skaldjursgryta 1.Skala och finstrimla löken. Finhacka vitlöken. 2.Ansa och strimla fänkålen fint, och skär ner moroten i fina julienne-stavar. (Morotsstrimlor) 3. Fräs grönsakerna tillsammans i olivolja tills löken blir mjuk och glansig. 4. Späd med buljongen och tillsätt torkad timjan, saffran, tomater, salt och nymalen svartpeppar. Låt allt småputtra under lock ca 10 minuter. 5. Tillsätt grädden, smaka av och lägg i fiskbitar och musslor. Låt soppan småkoka i ytterligare ca 4-5 minuter, tills fisken är genomkokt och musslorna öppnat sig. Smaka av och lägg till sist i räkorna! Servering 1. Servera grytan toppad med hackad dill & persilja. Tillsammans med saffransaioli och en bit baguette eller surdegsbröd. Magiskt!! Till fisk- & skaldjurgrytan kombinerade jag två rosé viner. Clos Cibonne Tibouren Cotes De Provence 2018 - Ett elegant rosé, lite ruby-red till färgen med arom från röda frukter och hint av svartpeppar. Något mer lagrad ton som passar bra till djupare rätter som fisk- & skaldjursgryta. Château Vignelaure Coteaux d'Aix-en-Provence 2019 - Ett ljust rosévin med ungdomlig och frisk smak med inslag av vattenmelon, smultron, röda vinbär, örter och grapefrukt. Passar mycket bra till olika fiskrätter men även till lättare kycklingrätter, sallader eller bara som sällskapsdryck. Vinerna passade otroligt bra till Fiskgrytan, en härlig smakupplevelse med intressanta nyanser från de olika två rosévinerna. Vinet (Tibouren) i den mörkare flaskan ovan bar på en större komplexitet, medans de ljusa rosévinet var lite lättare. Hoppas ni vill laga fiskgrytan och att jag kunnat ge er bra vintips ❤️🍷