Vad sägs om en äppelkaka till efterrätt som smakar lyxig äppelmazarin? Jag säger "ja tack", för igår åkte jag upp i efterrättshimlen när jag åt denna. Receptet kommer här! 10 bitar, 60 min Ingredienser Pajdeg 100 g smör 1 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2,5 dl vetemjöl 1 ägg Fyllning 50 g smält smör 100 g fint riven mandelmassa 2 ägg, hela 1 dl socker 2 tsk vaniljsocker 3/4 dl vetemjöl Äppelrosor 1 l vatten + 1/2 pressad citron i en bunke 4-5 Äpplen, gärna lite syrligare sort (Höstäpple eller Granny Smith), Tunt skivade i halvmånar Kanel, att sikta över äpplena vaniljsocker, att sikta över äpplena Tillbehör 3 dl uppvispad vaniljvisp 2 dl vispgrädde, vispad Gör så här Pajskalet 1. Tärna smöret ner i en bunke och tillsätt sedan mjöl, socker och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig massa, typ en fin smuldeg. 2. Tillsätt ägget och rör med en gaffel till en jämn fin deg. 3. Känns den kladdig när du skall ta upp den strö på lite mer mjöl och ta lite mjöl på händerna och forma till en fin, lite plattare rund form. 4. Lägg in i kylen i ca 15-20 min eller lägg i frysen 7-10 min (för snabbare lösning) 5. Ta ut degen och lägg den mellan två bakplåtspapper eller mellan plastfolie, kavla till en diameter som sträcker sig lite över pajformens storlek. (Så att den sedan går upp på kanterna på formen). 6. När pajdegen har tryckts ut i formen och upp på kanterna, skär bort överbliven deg och jämna till kanterna snyggt med en kniv. -Dra kniven längs kanten bara! 7. Sätt in i frysen i 10 min, och sätt under tiden igång ugnen på 165 grader. 8. Klipp i ordning 2x 5 cm långa foliebitar, dessa fäster du sedan upp degens kanter med mot pajformen för att degen inte skall falla ner när den förgräddas, se bild. (halva biten mot pajdegen, halva lite lätt spänd över pajformen) 9. Nagga botten med en gaffel snabbt och sätt in i ugnen i ca 13-15 min för att förgräddas. → Mjukt gyllene, det skall inte ta för mycket färg när pajen förgräddas. 10. Skiva under tiden upp äpplena tunt i halvmånar, med tunt då menar jag tunt :) Lägg ner alla skivor i en bunke med vatten & 1/2 pressad citron. Kör i mikron tills äpplena mjuknar och går att rulla till rosor. Ca 4-5 minuter på full effekt. 11. Gör fyllningen till pajen. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt vaniljsocker, riven mandelmassa och vetemjöl. Rör till sist i det smälta smöret. (Degen skall vara tjock som en tjockare sockerkakssmet, så tillsätt lite mer mjöl om den känns för tunn. 12. Sätt ugnen på 170 grader. Häll upp smeten i pajformen och forma nu små söta äppelrosor av äpplena. - Jag lägger upp några äppelbitar på hushållspapper för att få bort överbliven vätska, sedan siktar jag lite kanel & vaniljsoxker på dom tunna skivorna och rullar ihop till små rosor. OBS! Tekniken för rosorna är precis den samma som när man gör äppelrosor med smördeg, men utan smördeg då :). Lägg äppelskivorna på samma sätt och rulla sedan ihop från hörn till hörn som rosor.↓ 13. Sätt ner rosorna i pajsmeten, lite här och var. Sätt sedan in i ugnen i 28 minuter. (Kakan skall vara lite kladdig i mitten, 28 minuter blev perfekt i min ugn) 14. Servera denna äppel- och mandeldröm till fluffigt vispad vaniljvisp uppblandad med vispad grädde! Magi ♥