Banoffee paj är ju en härlig klassiker. Men vi gör nog alla på olika sätt. Jag blandar i turkisk yoghurt i grädden på min för att mötet mellan sötma och syra skall uppstå. Blir lite lättare känsla på efterrätten. Jag toppar den sedan med kanderade pekannötter som jag toppat med lite flingsalt. Ja, ni hör ju... MUMS!! :) 1 paj, 6-8 pers, 20 min Ingredienser Botten 200 g Digestive kex, krossade 100 g smör, smält Fyllning 1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk) 3 bananer, skivade 3 dl grädde, vispad 3/4 dl turkisk yoghurt 1/2-1 tsk vaniljsocker Kanderade pekannötter 200 g pekannötter 1 dl strösocker 1 msk vatten Gör så här 1. Börja med att kandera pekannötterna. Smält samman socker och vatten i en stekpanna. Låt puttra på tills det blir lite gyllene. ca 30-40 sek. Häll ner nötterna och rör om så att alla nötter blir kanderade runt om. När det luktar karamell och nötterna dragit åt sig sockret, lägg upp på ett bakplåtspapper (försök separera), salta med lite flingsalt på dom och låt svalna helt. 2. Sätt ugnen på 175 grader. Smält sedan smöret. Krossa under tiden digestivekexen i matberedare eller med mortel i en bunke. Rör ner det smälta smöret i digestivekrosset och rör ordentligt. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en 20 mm springform och spänn fast kanten. Tryck ut digestive- och smörsmulet i botten på springformen och ställ in i ugnen i 9-11 min. Ta ut, låt svalna. 3. Vispa grädden fluffig och vänd ner turkisk yoghurt och vaniljsocker. (Den skall kännas fräsch) Skiva bananerna i lagom tjocka/tunna bitar. Bred på den karamelliserade mjölken "kolan" på botten och lägg sedan på bananskivorna. Jag lägger dem lite snyggt omlott. Spritsa eller bred på yoghurtgrädden över bananerna och toppa med hackade kanderade pekannötter. Riv till sist över lite choklad och ställ svalt fram till servering! Tips! Skall man servera många timmar senare föreslår jag att man lägger på nötterna precis innan servering) Magi! Yoghurten ger härlig syra i grädden som får möta den söta karamelliserade mjölken & bananerna. Saltet på dom kanderade nötterna ger den där lilla extra kicken. Ja, ni förstår :) Lycka till med denna godsak! Kram C