Hur gott är det inte med semlor? Det är verkligen en av mina stora favoriter när det gäller bakverk ♥ I love it, och har ni inte testat mitt recept så måste ni göra det. Receptet kommer här! Ca 35 minisemlor, 90 min Ingredienser 50 g jäst 4 dl mjölk, ljummen 37 grader 1 dl socker 1 tsk kardemummakärnor, malda i mortel 2 krm salt 150 g smör, rumstempererat i mindre bitar 1 ägg 10-11 dl vetemjöl + 1 uppvispat ägg till pensling Gör så här 1. Smula jästen i en bunke (bakmaskinen med degkrok). 2. Värm upp mjölken till 37 grader fingervarmt. 3. Tillsätt socker ner i jästen och rör i den ljumna mjölken. 4. Tillsätt salt & mortlade kardemummakärnor, låt maskinen gå. 5. När jästen löst sig helt börja successivt portionera i mjölet medan maskinen går. 6. När hälften av mjölet hällts i, tillsätt ett ägg. 7. Klicka i det rumstempererade smöret i degen och låt degkroken jobba in det i degen. 8. Portionera sedan i resterande mjöl successivt. (Degen skall ej kladda, men ej vara för stum.) 9. Låt jäsa ca 45-50 min till dubbel storlek under bakduk. 10. Sätt ugnen på 200 grader. 11. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Tryck inte ut någon luft ur degen utan skär den i mindre bitar och forma runda bullar mot bakbordet med en kupad hand. (Degen ger ca 35 minisemlor. Så dela degen i 3 delar och dela sedan varje del i ca 11-12 lika stora/små bitar.) 12. Låt de runda små bullarna jäsa på plåtar täckt med bakplåtspapper i ca 25 min. 13. Pensla bullarna med uppvispat ägg och sätt sedan in plåt för plåt i 8 min. (Sänk graderna på ugnen om de blir för mörka till färgen.) 14. Ta ut och låt bullarna svalna på galler. Fyllning 1: Ture Sventon-semlan Odense Mandelmassa Vaniljsocker Vispgrädde, flytande Vispgrädde, vispad Florsocker, siktat Gör så här När jag gör fyllningen på dessa semlor river jag den mjuka fina mandelmassan ner i en skål. Rör ut den slät med flytande vispgrädde och smakar upp med vaniljsocker. (Den skall inte bli för tunn såklart, för den skall ju fortfarande gå att spritsa ut.) Här får man känna sig fram lite själv och göra mängd utefter hur många semlor man vill servera. Sedan vispar jag såklart grädde och spritsar på. Lägger på locket och siktar florsocker över. Fyllning 2: Blåbär- & vaniljgrädde Mandelmass-smet som jag gör som ovan. ↑ Toppat med blåbär & vaniljgrädde - Alltså vispad grädde som jag blandat ner blåbär och vaniljsocker i. Enkelt & Så smarrigt :) Semlor är ju bara så fasansfullt gott... Tar man en blir det garanterat flera. Och framförallt när de är så små och söta som dessa! ↑↓ Lycka till med semlorna! :) Kram