Här kommer receptet på mina härligt saftiga & gyllene lussekatter. Finns det något värre än när man är riktigt sugen och köper en lussekatt på ett café och den är torr? Då blir man bara så besviken... När jag bakar lussekatter bakar jag alltid efter detta recept. Hemligheten bakom riktigt saftiga lussekatter är egentligen ingen hemlighet. Det är ägget man tillsätter i smeten... Receptet kommer här! :) ca 40 lussekatter, ca 2 h Ingredienser 200 g smör, rumstempererat 5 dl mjölk 50 g jäst 1 g saffran 1,5-2 dl socker 1 tsk salt 1 ägg ca 15 dl vetemjöl special Dekor / pensling 1 uppvispat ägg att pensla med russin Gör så här 1. Smält 50g av smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt (37°C). Låt resten av smöret hålla sig rumstempererat. 2. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst upp sig helt. 3. Stöt saffran med en nypa strösocker i en mortel och rör sedan ner i degvätskan. 4. Tillsätt alla övriga ingredienser men portionera i mjölet successivt. (Spar lite till utbakning.) 5. Arbeta degen i ca 5 minuter med degkrokar och ha successivt i det rumstempererade smöret. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. När degen släpper fint från kanterna är degen perfekt 👌🏻 6. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. 7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp degen först i två stora delar. Skär sedan lika stora bitar och forma lussekatterna. Rulla till en lång tjock "mask" och rulla sedan in ändarna åt varsitt håll så att det blir ett "S" 8. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper, ca 20-25 min ytterligare. 9. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och tryck ner russin i mitten av varje "s-snurra". 10. Sätt in i ugnen på 175 grader varmluft i 8-10 min. 11. Ta ut och låt svalna. Tips! Jag brukar vara mkt försiktig med att övergrädda lussekatterna. Jag håller dem gärna ljusa och bara lite gyllene till färgen därav 175 grader i varmluft. För att hålla dem riktigt saftiga så bör man ta ut dom så fort dom är klara. ( Känn på en bulle som är i ugnen. Känns den "lätt" är den klar. Lycka till med julbaket! Kram Catarina