Varför börjar suget efter saffransbullar, lussekatter och överhuvudtaget efter saffran smyga sig fram så tidigt? Jag började bli sugen redan när vi klev in i november månad, kanske är det kylan som gör det i kombination med vetskapen att det bara är en dryg månad kvar fram till jul. :) Här kommer iaf mitt bästa recept på saftig saffranslängd med russin & vanilj! 3 längder, 90 min Ingredienser 150 g smör, smält 5 dl mjölk 50 g jäst 1 g saffran 1,5 dl socker 1/2 tsk salt 1 ägg ca 15 dl vetemjöl special Fyllning 100 g smör, rumstempererat 1 dl strösocker 2-3 msk florsocker 2 krm vaniljpulver 2 msk vaniljsocker Topping 1 ägg, uppvispat pärlsocker russin Gör så här 1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt (37°C). 2. Smula jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst upp sig helt. 3. Stöt saffran med en nypa strösocker i en mortel och rör sedan ner i degvätskan. 4. Tillsätt alla övriga ingredienser men portionera i mjölet successivt. (Spar lite till utbakning.) 5. Arbeta degen i ca 5 minuter med degkrokar. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. 6. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 35 minuter. 7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela i 3 delar (eller det antal längder du önskar göra). Kavla ut varje bit till ca 20x40 cm. 8. Blanda samman rumstempererat smör, strösocker, vaniljpulver, vaniljsocker och florsocker. Smaka av och bred på de utkavlade degarna. 9. Rulla ihop till rullar, precis som om du gör "kanelbullar". 10. Lägg sedan rullen / rullarna på plåt med bakplåtspapper. Klipp med hjälp av en sax centimetertjocka jack i rullen där du lägger flikarna varannan till höger och varannan till vänster. 11. Låt saffranslängderna jäsa under bakduk ca 30 minuter. 12. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (el 200 grader över / under värme). 13. Tryck ner lite russin här och var i längderna, pensla sedan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 14. Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 min. Låt svalna på galler och gärna under bakduk. Packa ner, frys in och ta fram när fikagäster dimper in :) Lycka till, Kram C