Jakten på den perfekta semlan är över.. För HÄR har ni den!! 🖤 Magisk bulle som är mjuk och saftig, grädde som ser ut som mjukglass och mandelmassa från ovan! Jag säger bara en sak: MAGI Ca 30 minisemlor, 90 min Ingredienser 50 g jäst 4 dl mjölk, ljummen 37 grader 1 dl socker 1 tsk kardemummakärnor, malda i mortel 1/2 tsk salt 150 g smör, rumstempererat i mindre bitar 1 ägg 10-11 dl vetemjöl + 1 uppvispat ägg till pensling Mandelmassa (Räcker till ca 10 semlor, och klarar sig fint någon v i kylskåpet) 200g sötmandlar (med skal) 2 dl florsocker 1 krm vaniljsocker 1 äggvita 2-3 msk vatten 1 droppe bittermandelarom 1-2 nypor flingsalt Grädde (Till ca 10 semlor) 3 dl vispgrädde 3/4-1 krm bakpulver Gör så här 1. Smula jästen i en bunke. 2. Värm upp mjölken till 37 grader fingervarmt. 3. Tillsätt socker ner i jästen och rör i den ljumna mjölken. 4. Tillsätt salt & mortlade kardemummakärnor, rör slätt. 5. När jästen löst sig helt börja successivt portionera i mjölet. (Jag börjar arbeta degen med träsked eller slickepott för att få in mjölet. Sedan går jag över till degkroken.) 6. När hälften av mjölet hällts i, tillsätt ett ägg. 7. Klicka i det rumstempererade smöret i degen och låt degkroken jobba in det i degen. 8. Portionera sedan i resterande mjöl successivt. (Degen skall ej kladda, men ej vara för stum.) 9. Låt jäsa 50 min till dubbel storlek under bakduk. 10. Sätt ugnen på 180 grader varmluft. 11. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Tryck inte ut någon luft ur degen utan skär den i mindre bitar och forma runda bullar mot bakbordet med en kupad hand. (Degen ger ca 30 minisemlor. Så dela degen i 3 delar och dela sedan varje del i ca 10 lika stora bitar.) 12. Låt de runda små bullarna jäsa på plåtar täckt med bakplåtspapper i ca 20-25 min. 13. Pensla bullarna med uppvispat ägg och sätt sedan in plåt för plåt i ca 8-9 min. (Sänk graderna på ugnen om de blir för mörka till färgen.) 14. Ta ut och låt bullarna svalna på galler. Mandelmassa 1. Rosta mandlarna i ca 20 minuter på 150 garder varmluftsugn. Ta ut och låt svalna helt. 2. Mixa mandlarna i en matberedare, inte för fint, men heller inte för grovt. 3. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och äggvita och pulsa ihop i maskinen. 4. Nu märker du att den är lite för tjock, därför tillsätter du vatten 1 msk åt gången, tills konsistensen lättar och den blir spritsbar. (Ha i mer om så behövs) 5. Lägg över massan i en bunke och tillsätt flingsalt och EN droppe bittermandel-arom. (Du köper det på bakhyllan i din butik) OBS! Bittermandel-aromen är otroligt koncentrerad som alla andra aromer, så när jag skriver 1 droppe, så menar jag det verkligen. Jag tog lite arom i ett kryddmått och hällde försiktigt i en droppe från det lilla måttet. Det är lättare att styra mängden så. 6. Rör om ordentligt så allt blandar sig och smaka av. Det skall finnas en fin harmoni mellan det söta och salta i mandelmassan. Lägg över i spritspåse! Grädden 1.Ta fram iskall grädde från kylskåpet och mät upp i en bunke. 2. Tillsätt bakpulvret och vispa på medelhög fart upp grädden tills den blir fluffig. (På något sätt håller sig grädden fin med lite bakpulver inblandat, men det får såklart inte ta smak.) 3. När grädden är fluffigt vispad och ser spritsbar ut (Kör den nu inte för hårt), lägg i spritspåse med önskad tyll ditsatt. (eller ingen, klipp då bara påsen) Montera semlorna 1. Skär eller klipp ut en trekant i toppen på semlan. Ta bort lite av innanmätet om ni vill ha i mer mandelmassa. (El skär av toppen klassiskt) 2. Spritsa i lagom med mandelmassa i varje håla. 3. Spritsa grädden snyggt ovanpå, och lägg sedan på locket och avsluta med att sikta florsocker över.. Lycka till 🖤