Vill ni baka mer eget bröd hemma men hittar inga bra recept? Då har ni ett fantastiskt recept här; Detta bröd bara MÅSTE ni testa baka där hemma!! Så galet gott & nyttigt, receptet kommer här! Ingredienser 100 g krossade rågkärnor (1 1/4 dl) + 1 dl kokande vatten 4 dl vatten, 35 grader 2 g jäst, en ärtas storlek 15 g havssalt, (3 tsk) 30 g rörsocker (2 msk) 30 g hela linfrö, (0,5 dl) 50 g majsmjöl, (1 dl) 150 g dinkelmjöl (2,5 dl) 250 g, siktat vårvetemjöl (4,5 dl vetemjöl special) 20 g smör, rumstempererat (2 msk) 0,5 dl olivolja Gör så här 1. Skålla rågkärnorna i en liten skål genom att hälla 1 dl kokande vatten över. Låt dem svalna till 37 grader (fingervarmt) 2. Lös upp jäst, havssalt och socker i det 35 tradiga vattnet och tillsätt linfrö, majsmjöl, dinkelmjöl och till sist de skållade rågkärnorna. Rör till en slät deg. 3. Tillsätt vårvetemjölet (vetemjöl special), och låt degen arbetas i köksassistenten tills degen är jämn och fin. Kör på medelhastighet i maskinen i ca 2-3 min. 4. Lägg på jäslocket (eller en fuktig kökshandduk), och låt vila i 45 min. 5. När degen fått vila, starta maskinen igen och låt den arbeta in det rumstempererade smöret ca 2-3 min på mellanhastighet igen. 6. Skrapa kanterna och häll olivolja mellan degens ytterkant och skålen (så att den inte fastnar i skålen) 7. Sätt på jäslocket igen (el kökshandduken) och låt vila ca 2 timmar. (Degen skall vara rätt lös, så den är precis som den skall nu.) 8. Man kan med fördel dra lite i degen emellanåt för att ge den fin spänst, genom att dra degen från kanten in mot mitten samtidigt som man snurrar skålen. 9. Mjöla arbetsbänken rikligt och strö lite mjöl uppe på brödet. 10. Forma till ett 3 cm högt runt bröd. 11. Mjöla en bakhandduk och lägg upp brödet på handduken. Vik handduken över degen så att den inte torkar. 12. Plasta nu in hela paketet, bröd + kökshandduk i plastfolie. (Jag tog flera varv med plast åt båda hållen för att kapsla in brödet så ingen luft tar sig in.) 13. Ställ in brödet i kylen i 12 timmar. 14. Sätt in en plåt i mitten av ugnen och sätt igång den på 250 grader över & under värme. 15. Försök att lägga över brödet på ett bakplåtspapper, så att det sedan bara är att skjuta in brödet på plåten med hjälp av t.ex. en pizza-spade eller en skärbräda. 16. Skjut in brödet och släng ett litet glas vatten på botten av ugnen och stäng luckan. Låt bakas i 15 minuter. Vänd därefter på brödet och låt gräddas ytterligare 15 min på andra sidan. Total tid i ugnen är ca 30 min. 17. Ta ut brödet och låt det svalna på galler. 18. Servera brödet med en rejäl klick smör och bryt det gärna med händerna! Om ni är nyfikna, och vill testa att baka detta fantastiska bröd, jag lovar att ni kommer få en speciell känsla både när ni tillagar det och när ni äter det. ♥