Hej på er :) Pizza, ja eller hur det kanske kan vara bland det godaste som finns. Och då menar jag en bra pizza, en riktigt bra pizza. När jag bakar pizza eller tänker äta det till middag brukar jag förbereda degen ca 6 h innan, men gärna till och med ett dygn före. Tricket för att få den där perfekta botten är degen, och hur man behandlar den. Min pizzaskola kan du läsa nedan :) Ingredienser 6 st pizzor Pizzadeg 6 dl ljummet vatten 10-12 g jäst 2 tsk salt 2 tsk socker 2-3 msk rapsolja ca 200g durumvete ca 800g vetemjöl Gör så här Det viktigaste när det kommer till degen är att den arbetas med hjärta. Länge, långsamt och med massa kärlek. Mät upp ljummet vatten, tillsätt jästen, socker, salt, olja och lös upp. Tillsätt durumvetet först och rör ut. Tillsätt sedan successivt vetemjölet och låt degen gå i assistenten med degkrok i 15-20 min. Degen skall bli elastisk och ju längre man kör den i maskinen desto mer stärkelse jobbas ut, vilket ger en mer elastisk deg som håller ihop riktigt fint vid utbakning sen. När degen känns mättad, icke kladdig & blank, fin och jämn. Ta upp den på ett mjölat bakbord och dela upp degen i 6 delar. Nu skall pizzadegen vara så pass fast att när du skär med kniven skall degen "stå" kvar, alltså inte falla ihop eller plattas till. Då har du en perfekt deg. Denna deg kommer du kunna jonglera hur som helst med, precis som en riktig pizzabagare! Forma nu varje degbit till en rund bulle. Olja in en plåt med lite olivolja. Platta till och lägg alla pizzadegar/bullar på plåten. Pensla lite olivolja uppe på och täck med plast. Ps. Vill man inte ha färdiga pizzadegar i portioner så lägg hela degen i en plastlåda eller hink med lock. Ställ in dem i kylskåpet i minst 6 h, helst något dygn innan utbakning. * Ibland låter jag degen stå i kylen i 2 dygn, luktar man då på degen så sveper en doft av surdeg förbi näsan, och det är fint det. Lite snabbvariant av surdegspizza är inte fel :) Jäst Varför tar man så lite jäst ? Jo, när man bakar pizza vill man få en så tunn botten som möjligt, i alla fall vill jag det. Därav måste degen bara ha en knuff jäst för att kunna hålla sig tunn och fin vid tillagningen. I många fall finns det recept med betydligt mycket med jäst, men där tycker jag att det blir mer "brödkänsla" på degen när den tillagas, dvs tjockare och inte alls som jag vill ha en pizzabotten. Varför lite Durumvete i degen ? Durumvetet om du smakar lite på det, har en lite kornigare känsla. Varför jag väljer att blanda ner 80 % vetemjöl och 20 & durumvete är just för att få den där lilla "krisp-känslan" när du äter pizzan. Testa, det blir himla bra! Här nedan har jag gjort en "Bruschetta-Pizza" som blev en riktig Hit ikväll!! Ingredienser till EN bruschettapizza 1 pizzadeg enl ovan 2 nävar riven mozzarella 1 mozzarella i bit, skivad tunt 12 cocktailtomater, delade i 4-6 delar 1 stor pressad vitlök 1/2 kruka färsk basilika, hackad 1 nypa salt Tomatsås 400 g krossade tomater 1 msk rapsolja 1 stor vitlöksklyfta 1/2 msk torkad oregano salt / svartpeppar efter smak Gör så här Hacka dem små cocktailtomaterna i mindre bitar och lägg i en skål. Pressa i en stor vitlök och hacka i basilika. Rör samman och smaka upp med salt. Ställ in i kylen tills pizzan skall serveras. Gör tomatsåsen. Mixa alla ingredienser i en cylinder, smaka upp med salt & peppar. Baka ut pizzan Baka ut pizzadegen, bred på tomatsås och strö över riven mozzarella. Skiva den hela mozzarellan tunt och fördela över pizzan. Skicka in pizzan i ugnen med en pizza-spade på en upp och ned vänd plåt (230 grader pizzaläge eller över / under värme) Alternativt, baka pizzan på pizzasten på grillen. Eller om du har som jag, en riktigt stenugn hemma. Kör pizzan i ugnen / på stenen tills osten smält och fått en gyllene färg och att botten blivit krispig & härlig. Ta ut pizzan och lägg på tomat & basilika blandningen och servera direkt i pizzaslizes! Så galet bra combo att göra pizzan som en Bruschetta!! Lycka till med pizzabaket :) Kram