Tänk dig att vakna upp en lördag eller söndagsmorgon och veta att man har kalljästa vörtfrallor på G i kylen som man bara behöver forma och sätta in i ugnen tidig morgon. Varma frallor med smör och en skiva ost... Mums! Här kommer ett enkelt recept på något så gott! 10-15 frallor, beroende på strl (25 min + jästid över natten, 6-8h) Ingredienser 15-20 g jäst 2,5 dl kallt vatten 2 msk muscovadosirap 2,5 dl julmust 1 tsk salt 2 msk vörtkrydda 1 msk rapsolja 8-9 dl vetemjöl 1/2 dl valnötter, grovt hackade 1 dl russin, gärna blötlagda några timmar innan Pensla frallorna 1/2 dl vatten 1 msk sirap (gärna mörk) Gör så här 1. Börja med att blötlägga russinen, om det inte redan är gjort timmar tillbaks. 2. Rör ut jästen med vatten, det tar lite längre tid när vattnet är kallt. 3. Tillsätt sirap, vörtkrydda, julmust, salt och rapsolja. Rör samman. 4. Tillsätt grovt hackade valnötter, blötlagda russin & häll successivt i vetemjölet. 5. När degen känns fin. Inte för lös men inte för fast, plasta om och sätt in i kylskåpet över natten. 6. På morgonen: Sätt ugnen på 200 grader. (Jag kör mina i min älskade stenugn, men såklart vet jag att alla inte har en sådan hemma.) 7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda inte för mycket, utan försök att dela upp den i ca 10 lika stora bitar. Forma till frallor med ett mycket lätt tryck så att luftigheten bibehålls. (Struntar du i formen är det helt ok att bara skära upp den i 10 slarviga bitar och lägga upp på en plåt med bakplåtspapper. 8. Låt frallorna jästa ytterligare 30-35 minuter under en bakduk. 9. Sätt in plåten i ugnen så att bullarna blir gyllene, ca 17-20 min så är de klara. 10. Ta ut och låt svalna något. Servera med smör och en god ost! Försmak på julen :) Lycka till, Kram C