Häromdagen köpte vi en pizzasten till grillen. Jag som har en riktig stenugn hemma och är mycket bortskämd med det har varit skeptisk skall jag erkänna. Men WOW så bra det blir med pizza på grillen. Allt förstås p.g.a. pizzastenen. Har ni inte provat, så måste ni verkligen! Här på bilden har jag lagt upp pizzan på pizza-spaden som medföljer stenen. Snart åker den på grillen, där den gräddas ca 10 min. Krispigare & tunnare botten får man leta efter. Min pizzadeg denna gång Ca 6 pizzor, kalljäses 1-2 dygn ( minst 8h ) Ingredienser 6 dl ljummet vatten 20g jäst 2 tsk salt 1-2 tsk socker 2 msk rapsolja 2 msk olivolja 900g-1 kg vetemjöl (1 dl durumvete att baka ut pizzan med) Gör så här Smula jästen i en bunke. Häll över ljummet, fingervarmt vatten och rör runt till jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, olja och rör samman. Tillsätt nu successivt vetemjölet.. Kör allt i assistenten med degkrok-ar i 15 min. Degen skall vara fast och fin, inte rinnig på något vis. När degen blivit fast och fin med viss glans, lägg den i en stor skål penslad med olivilja. Täck med plastfilm och ställ in i kylen... Titta på degen emellanåt, om den jäst upp för mycket tar du ut den och knådar ur all luft. Lägg tillbaks den i skålen penslad med olivoljan och täck med plast igen. Repetera under dagen om degen skulle jäsa över. 3 h innan utbakning, ta upp degen och dela den i 6 delar. Lägg dem på en plåt penslad med olivolja, och täck med plastfilm igen. Vid utbakning använd gärna durumvete.. Mindre risk att pizzan fastnar på pizzaspaden då. ( durum är lite mer hård-korningtmjöl som gör att pizzan rullar av lättare) Tomatsås 400g krossade tomater, ekologiska 1/2-1 msk rapsolja 1 vitlöksklyfta, stor 1/2-1 msk torkad oregano 1 nypa socker salt & svartpeppar, efter smak Gör så här Häll ner alla ingredienser i en cylinder, mixa slätt med stavmixer och ställ in i kylskåpet fram tills användning. ( Tomatsåsen brukar jag göra tidigt så att alla smaker får sätta sig) Pizzafyllning Tomatsås Rostade cocktailtomater (recept här) Salami Milano Riven mozzarella Pizzaost Hel mozzarella el burrata (dela / riv av bitar med fingrarna & lägg på pizzan) Torkad oregano Preppa Pizzan Baka ut pizzan med så tunn botten du kan. Ett tips är att baka ut pizzan på pizzaspaden om man känner sig osäker på att få upp den på spaden sedan. Använd durumvete på spaden innan du lägger på pizzadegen. Så rullar den lätt av sedan när den skall på stenen. Bred på tomatsås, lägg på salami, strö över blandad ost, lägg på rostade cocktailtomater, mozzarella och avsluta med torkad oregano. Pizzastenen Pizzastenen körde jag i min stora Weber-gasolgrill. Vi lät stenen ligga på grillen i ca 15 min innan vi föste över pizzan. Stenen måste ha hunnit bli het för att få den där magiska krispiga botten som vi alla vill ha. Låt pizzan gräddas ca 10 min. Du får lyfta på den lite och kolla hur botten ser ut. Hål koll på den, så går allt bra. Tro mig, detta blir så himla bra!! :) Lycka till där hemma eller ute på semestern. Alla borde han en pizzasten till grillen :) Kram C