Donuts & munkar.. Ja alltså, hur gott är inte det ?? Man tänker ju såhär, åh nä donuts det orkar jag inte göra, det är säkert svårt.... Men det är det verkligen inte. Det är minst lika enkelt som att göra en vanlig vetedeg, för det är precis vad det är :-) Testa, det är både underbart gott och superkul att göra munkar & donuts. Här kommer mitt recept! Ingredienser 3 dl mjölk 25 g jäst 1 dl strösocker 1/2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 1/2 tsk salt 130 g rumstempererat smör 2 ägg 11-12 dl vetemjöl special 1,5 L neutral olja, till fritering Gör så här 1. Värm upp mjölken till 37 grader (fingervarmt) 2. Smula jästen ner i en bunke och häll över den ljumna mjölken. 3. Rör i socker, vaniljsocker, salt och ägg. Rör slätt. 4. Sätt igång degkroken och varva i vetemjöl och klickar av rumstempererat smör. 5. Låt degkroken arbeta en slät och fin vetedeg. 6. Låt degen jäsa direkt på bakbordet alt i bunken med en handduk över i ca 50 min. 7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 15-17 bitar. 8. Forma varje bit till fina släta bullar och gör ett hål i mitten. Använd antingen fingret för att göra hålet och snurra sedan degen runt fingret. Alternativt som jag gör; Stansa ut mitten med en liten rund stans. (Lägg lite mjöl på toppen och tryck sedan igenom stansen. 9. Låt jäsa igen ca 40-50 min ytterligare. 10. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull till 170-180 grader. (Låt oljan inte överskrida dessa grader. Då blir donut'sen mörka) Tips! Använd alltid en termometer vid fritering. 11. Lägg försiktigt i ett par munkar i taget i kastrullen och fritera tills de blir härligt gyllene. Ca 1 min / sida brukar räcka bra. 12. Ta upp donut'sen med en hålslev och låt vila på hushållspapper! Tips! Vill man inte sockerdoppa sina donut's så kan man göra enkla glasyrer som man kan färgsätta. Grundrecept Glasyr 3 dl vatten 3 dl florsocker (mer el mindre) 2-3 droppar citron 1-2 droppar karamellfärg ev strössel att dekorera med Lycka till med dina donuts ♥ Kram