Baked Alaska med kladdkaksbotten, glass & bränd maräng. Och vet ni.... BUS-ENKELT ♥ Tips redan nu: Känner man inte att man har tid att baka en kladdkaka för att ha som "botten" så går det bra att köpa en färdig, vanlig tårtbotten t.ex. choklad. 10 pers, 15 min (+ kladdkaka 25 min) Ingredienser 2 liter glass (valfri sort – jag tog hallonglass & daimglass) 4 äggvitor 3 dl socker Kladdkaks-botten (till kladdkaksbotten behövs en 20 cm springform) 75 g smör 0,75 dl strösocker 0,5 dl farinsocker 0,5 msk vaniljsocker 0,5 dl kakao 2 ägg 1 dl vetemjöl (Alternativt köp en färdig tårtbotten vanilj eller choklad) Gör så här Börja med Kladdkaksbotten som måste svalna helt innan montering! (Denna kan göras på morgonen el dagen innan.) 1. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en 20 cm springform + smöra & pudra kakao i botten och en bit upp på kanterna. 2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. 3. Smält smöret i en kastrull och dra sedan bort från plattan. 4. Blanda i strösocker och farinsocker i det varma smöret. 5. Tillsätt kakao & vaniljsocker, rör om. 6. Rör i mjölet till en tjock kladdig smet, och knäck sedan i äggen ett i taget. Rör till en tjock, blank och fin smet. Bred sedan ut smeten i springformen. (Ja den blir tunnare än en vanlig kladdkaka, efter som det bara skall bli en botten.) 7. Sätt in i ugnen i ca 9-11 min (beroende på ugn), den skall vara lite kladdig såklart. 8. Ta ut kakan från ugnen, låt svalna helt. Montering 1. Täck en bunke med plastfolie som har samma diameter vid öppningen som kladdkakans diameter. (Är bunken mindre så kan man ju såklart skära ut kladdkakan lite mindre sedan.) 2. Fyll upp med halva mängden glass i botten på bunken (t.ex. hallonglass). Pressa till och dra med en sked så att glassen "packas". 3. Fyll sedan på med en annan typ av glass. Jag tog daimglass. Men det går ju bra med vanilj, jordgubb, choklad, texas pecan, eller din favoritglass såklart. 4. När glassen packats i bunken och det är ca 2 cm kvar till bunkens kant, täpp till med kladdkakebotten som när man sedan vänder upp kreationen blir som "tårtbotten". 5. Täck med lite plastfolie över kladdkakebotten och ställ in i frysen (med kladdkakebottenbotten uppåt & glassen neråt) medan marängen görs! Maräng 1. Separera äggvitorna från gulorna. Se till att absolut inte få med någon gula i bunken med äggvitan. (Skulle det komma äggula ner i vitorna så blir aldrig marängen tjock.) 2. Vispa äggvitorna med elvisp i ca 30 sek innan hälften av sockret hälls i. Fortsätt vispa. 3. Vispa 1-2 min till och vänd ner sista delen socker, vispa till en tjock, blank & härlig maräng! 4. Om man vill ha både rosa och vit maräng så mät upp 1/3 maräng i en annan bunke och färga med lite röd karamellfärg, så den blir mjuk ljusrosa. 5. Ta ut glassbomben och stjälp upp den på ett uppläggningsfat. Ta bort plastfolien och fyll upp en spritser med maräng. Spritsa önskat mönster kring hela! Jag började med att spritsa på toppar med den vita marängen och avslutade med att dutta dit små toppar av rosa. 6. När marängen är påspritsad så bränn av den försiktigt med en brännare! (Om man inte skulle äga en brännare så kan jag säga att marängen är galet god som den är.) 7. Sätt in glassbomben i frysen fram till servering. Den klarar den sig lätt 1-2 timmar i frysen när den är färdigmonterad och avbränd om det skulle behövas. Önskar er ett GOTT NYTT ÅR och en smaklig Dessert ♥