CATARINA KÖNIG
Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016. Förutom ett brinnande intresse för mat älskar hon mode och att ha festliga middagar hemma. Hon gillar att planera och ordna med alla små detaljer. Allt det där som får en fest eller tillställning att bli det där lilla extra.
Annons

Entrecôte med smörstekt gnocchi & tryffelbearnaise

Denna rätt är MAGISK! Ni tänker; vadå smörstekt gnocchi – kan det vara gott till kött? Jaa!! 😍❤️
Receptet är enkelt, på 30 min har du middagen färdig att servera!

4 port, 15 min

Ingredienser
4 bitar entrecôte, (ryggbiff, flankstek eller oxfilé såklart) à minst 200 g / pers
500 g gnocchi, köpes vid färskpastan i butik
1 tsk färsk hackad timjan
25 g smör, att steka gnocchin i
salt / peppar efter smak
25 g riven parmesan

Annons
Annons

1 paket färska haricots verts

TryffelBearnaise
½ dl esdragonvinäger (finns i välsorterade mataffärer), el rödvinsvinäger
1/2-3/4 dl vatten
1 schalottenlök, finhackad
1 knippe färsk persilja
7-8 vitpepparkorn
2 äggulor
200-250 g smör, smält
½ tsk worcestersås
2 tsk torkad dragon (el inlagd dragon i vinägern, ett par kvistar)
2 tsk hackad färsk persilja
1 nypa salt
malen vitpeppar, efter smak
1/2 fint hackad svart tryffel (finns över delikatessdisken i välsorterade butiker)
ev någon droppe tryffelolja (om den svarta tryffeln smakar för lite tryffel)

Gör så här
Lägg fram köttet någon timme i rumstemp, men börja nu först med bearnaisesåsen!
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Finhacka schalottenlöken och lägg i en kastrull.
3. Tillsätt vinäger, vatten, vitpepparkorn, persilja och ca 1 tsk torkad dragon. (Eller kvistar från Esdragon-vinägern som bilden visar nedan.)
4. Låt koka ner till hälften.
5. Sila av, och lägg reduceringen, (ca 2 msk vätska) i en ny liten kastrull.
6. Vispa samman med två äggulor.
7. Värm och vispa kraftigt över vatten bad tills det tjocknar. Det får absolut inte koka. Då koagulerar ägget och såsen spricker.
8. När den blivit tjock i konsistensen skall det avsvalnade smöret i droppvis med konstant vispning. Portionera i successivt!
•Nu får absolut inte bearnaisesåsen hettas upp igen, då spricker allt och du har en rinnig sörja framför dig. Det går däremot att hålla den över vattenbad där värmen inte överskrider 40 grader.
När allt smör tillsatts och du har en konsistens du är nöjd med, tillsätt hackad persilja, dragon, worcestersås, hackad tryffel samt ev tryffelolja, salt och vitpeppar efter smak.

Annons

Köttet & gnocchin
1. Koka upp saltat vatten till gnocchin. Lägg ner gnocchin och låt koka till alla gnocchi’s flyter upp till ytan, ca 2 min.
2. Salta och peppra köttet (nymalen svartpeppar), stek i en panna med smör och lite neutral olja – matolja på båda sidor till innertempen når 54-56 grader. Ta hjälp av en termometer!
Jag lägger alltid ner en krossad vitlöksklyfta & färsk timjan som får gotta sig i smöret nät köttet steks. Det ger fantastiskt god smak på köttet!
3. Häll av gnocchin och stek i smöret tills ytan blir gyllene. Hacka över färsk timjan och smaka av med salt och peppar.
4. Stek haricots verts hastigt i en annan stekpanna med smör, salta efter smak.
5. Lägg upp köttet snyggt på en tallrik, lägg på gnocchi och riv parmesan över den – ganska rikligt. Toppa med haricots verts och en kvist färsk timjan.
6. Lägg vid sidan om köttet upp en klick tryffelbearnaise, redo att serveras!

SÅ GOTT & SÅ ENKELT!! ♥

Ni kommer älska detta – trust me!! ♥

Annons

Njut 🤍

Dela på:
Laddar