Varför älskar jag dessa steamed buns så otroligt mycket med halstrad tonfisk och bl.a, chilimajjo, avokadoröra, picklad rödök, rostade sesamfrön & krispig sallad?! Har ni inte gjort detta någon gång tidigare så bara måste ni. Det finns typ inget bättre :) 4 pers, 40 min + 120 min jäsning Ingredienser Buns 20 g jäst 2dl ljummet vatten 4-5 dl vetemjöl 1krm bakpulver 2msk socker 1 tsk salt ½ dl matolja Chili majonäs 2 äggulor 2-3 dl rapsolja 1/2-1 tsk Kikkomansoja 1 lime, pressad 1/2 dl chili garlic sause (Lee kum kee. Alt srirachasås efter smak) 1 nypa salt Avokadoröra 2 avokado, mogna 5-6 droppar citron Salt, efter smak Svartpeppar, efter smak Syrad rödlök 1⁄2 dl ättikssprit 1dl socker 1,5 dl vatten 1 rödlök Halstrad tonfisk 300-400 g tonfisk, färsk 2cm tjocka bitar Chiliflakes Salt Peppar Dressing med chili och ingefära 1⁄2 msk ingefära, riven 1⁄2 tsk färsk chili, hackad röd 1⁄2- 1 lime, pressad 1⁄2 vitlök 1⁄2 tsk fisksås Salt Garnityr 1 morot, skuren till julienne 5-6 blad cosmopolitansallad 1 dl creme fraiche 1 kruka färsk koriander 1 msk rostade sesamfrö Gör så här Steamed buns Mät upp ljummet vatten och smula i jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner mjölblandningen i vätskan. Arbeta degen med degkrok i ca 10-15 min... Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 50-60min. Gör under tiden övriga moment Syrad rödlök Mät upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt svalna. Skiva rödlöken i tunna ringar. Lägg ner i löken i lagen och ställ in i kylen. Chili garlic majjo Vispa äggulor, soja och en nypa salt hårt med elvisp. Häll i oljan droppvis under konstant vispning. När du fått en riktigt tjock konsistens. Tjockare än vanlig majonnäs så tillsätt Chili garlic sause. (alt srisachasås). Pressa i saft från en halv stor lime. Vispa igen och tillsätt eventuellt mer olja om den inte blir tillräckligt tjock. (Droppvis) Den bör gå att spritsa snyggt sen. Sila chilimajonäsen genom en sil så att du får bort alla bitar från Chili garlic sausen (om den används) så det blir en fin, blank och slät majjo. Ställ i kylen! Avokadoröra Mixa avokado, droppar av citron, salt och peppar till en slät röra. Droppa över citron och ställ in i kylen med plast över. Varför man droppar lite citron över är för att den inte skall bli brun. Dressing med chili och ingefära Mortla alla ingredienser i en mortel till en slät typ dressing. Smaka av! Smaka gärna upp om du tycker det fattas något. Halstrad tonfisk Salta, peppra och strö på lite chiliflakes på tonfisken. Halstra 30-40 sekunder på vardera sida och ta bort från värmen. (Lägg svalt) Garnityr Skala och skär moroten i tunna, tunna juliennestänger och ansa snygga salladsblad ca 7x7 cm stora. Rostade sesamfrö Rosta sesamfröna i en torr panna på medelhög värme tills dem får en fin gyllene färg. Baka ut degen När degen jäst till det dubbla. Ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar typ 30-40g / bun. Kavla ut degen oval och avlång. Pensla på lite olja och vik över så den ser ut som en bulle. Lägg dem vikta bullarna på klippta bitar smörpapper 15x15 cm. Låt jäsa i ca 50-60 min. Ånga bunsen Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats. Jag brukar köra 3-4 bullar på vardera lager. Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. ”Man tager vad man haver”. Men det tar lite längre tid att få alla klara. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar sedan när dem svalnat helt. (Det går utmärkt att frysa in bunsen. Dom blir minst lika fina när man tinar upp dem.) Halstra tonfisken Salta, peppra och strö lite chiiflakes på tonfisken. Halstra snabbt i en panna med smör. Ca 30-40 sek på vardera sida. Tonfisken skall endast halstras. Preppa Bunsen Fyll ”bullarna” med skivor av halstrad tonfisk, avokadoröra, Chili garlic majjo, den mortlade ingefärs- chili dressingen (1/2 krm / bun), morotsjulienne, sallad, picklad rödlök, små spritsade klickar av crème fraiche, rostade sesamfrön och till sist rikligt med koriander! Tips! Servera bunsen snyggt i just en bambulåda tillsammans med limeklyftor, och massa koriander som garnityr! Lycka till ♥