Vad sägs om en perfekt grillad tonfisk i en harmoni av fräscha asiatiska smaker? Jag har i några dagar haft en bild i huvudet på hur rätten skulle se ut, och resultatet blev visionen. Nedan följer receptet! 4 pers, 60 min Ingredienser Grillad tonfisk 4 bitar färsk tonfisk, köpt över disk ( 150-200 g/pers) 1 msk olja, att pensla fisken med innan grill salt, peppar, chiliflakes Gurksallad 2-3 gurkor 1/2- 1 msk färskriven ingefära 1-2 lime, pressad 2 tsk sesamolja 1/2 tsk kikkomansoja 1 kruka koriander, hackad 1 röd chilifrukt (mild) , finstrimlad salt Srirachamajjo 2 äggulor 2-2,5 dl rapsolja 1 tsk kikkomansoja 1 msk srirascha (välj styrka själv genom att portionera i) 1/2 lime, saften salt Garnityr 40 g glasnudlar 1,5-2 dl rapsolja, att fritera i salt 1 msk Rostade sesamfrön färsk koriander Gör så här Börja med majonnäsen. Vispa samman, äggulor & kikkomansoja och tillsätt droppvis oljan tills majonnäsen blir riktigt tjock. Tillsätt sriracha, lime och ev lite salt. Gör sedan i ordning gurksalladen. Skiva upp långa, tunna remsor av gurkan med hjälp av en mandolin på längden. Rör samman limesaft, sesamolja och riv i ingefäran. Rör samman och smaka av. Blanda samman med gurkremsorna i en bunke. Hacka i koriander & finstrimla i chilifrukten. Blanda väl och låt stå svalt i ca 20-30 min innan servering. Fritera glasnudlarna Häll upp olja i en mindre kastrull. Låt oljan uppnå ca 160-170 grader. Lägg ner glasnudlarna i den heta oljan och låt dem snabbt fräsa till och friteras, det tar ca 10-15 sekunder i kastrullen. Ta upp, lägg på hushållspapper och salta. Rosta sesamfrön i en panna på medelhög värme, gyllene. Grilla tonfisken Pensla tonfisken med olja, salta & peppra. (Ev lite chiliflakes) Lägg filéerna på grillen ca 40 sekunder / sida. Tonfisken skall absolut inte bli genomgrillad. Den skall vara härligt rosa inuti, då är den som bäst och som den skall vara. Ta upp tonfisken från grillen, lägg på ett fat och börja med upplägget av tallriken. Servering Smaka av och salta ev upp gurksalladen. Lägg upp tonfisken på serveringstallrikar. Lägg på en näve gurksallad ovanpå. Klicka ut majonnäs med spritspåse kring kreationen. Toppa kreationen med de friterade glasnudlarna. Dekorera med rikligt av färsk koriander och strö över de rostade sesamfröna! Tips! Om man inte vill slå sin chilimajjo man kan enkelt blanda 1,5 dl Hellmans majonnäs med 1 msk sriracha och addera 1/2 tsk kikkomansoja och lite limesaft så har man samma goda Majjo på ett kick 💥 To Asia and back ;) Gott, lätt, härliga smaker & faktiskt enkelt att göra för alla! Lycka till där hemma i köken. Och du, glöm inte att ha kul i köket. För att laga mat är det roligaste som finns :) Kram C