Om ni vill äta fisk till varmrätt på Nyårsafton så kommer här ett fantastiskt recept som är en av mina stora favoriter. Jag bara Älskar Hälleflundra el Torskrygg ihop med en magiskt god vitvinssås och härliga tillbehör.. Här kommer receptet 👌🏻🌟 4 port, 30 min Ingredienser 600g hälleflundra (el torskrygg, el annan vit fisk) smör salt Vitvinssås 1 banan schalottenlök, finhackad 3-4 kvistar färsk timjan 1 msk smör, att bryna lök / timjan i 3 dl vitt vin 1 fiskbuljontärning el (4 dl hemkokt fiskfond) 4 dl vatten 4 dl vispgrädde Dillolja 1 dl rapsolja 6-7 blad babyspenat 1 näve dill + stjälkar 1 nypa salt 5-6 droppar citronsaft Sparriscrutité 3 färska sparrisar citronsaft Tillbehör Kokt potatis, potatismos, potatisstomp el annat du gillar Gör så här 1. Sätt ugnen på 125 grader 2. Skär fisken i 4 bitar á 150g, lägg på ett fat och salta. Låt dra 15-20 min. 3. Lägg över fisken på ett bläck (en plåt el form), hyvla någon skiva smör med osthyveln över varje bit och sätt in i ugnen tills innertempen når 40-45 grader på hälleflundra el 46 grader på torskrygg. -Vill du tillaga fisken ”sous vide” så behandla fisken likadant, men vacca i en sous vide påse. Ställ in cirkulatorn på önskad grad (samma grad som du önskar fiskens innertemp) och sänk ner fisken. Låt gå i ca 30-35 min. –Beroende på fiskbitarnas storlek. Vitvinssås 1. Skala och finhacka schalottenöken, lägg i en kastrull tillsammans med en klick smör och färska timjankvistarna. 2. Låt försiktigt ”svettas” tillsammans, inte brynas och ta färg, då påverkas både färg och smak. På medelhög till låg värme för att utveckla smak. 3. Tillsätt vinet och låt koka ned till hälften. 4. Blanda under tiden upp varmt vatten med fiskbuljongtärningen till en (fond), eller använd 4 dl egenkokt fond. 5. När vinet kokat ned till hälften, tillsätt fonden och låt koka ned till hälften igen. 6. Koka under tiden en ”crème dubbel”, dvs koka 4 dl grädde som skall reducera ner till hälften, alltså 2 dl. –Reducerad grädde kallar vi ”crème dubbel” 7. När fisk- & vinfonden kokat ner till hälften, och grädden är reducerad och krämig, rör samman dessa genom att hälla fondkoket genom en sil ner i grädden. 8. Vispa om och smaka av. Tillsätt ev salt. Dillolja Hetta upp oljan till 60 grader, dra bort från plattan och lägg i babyspenat och dill. Mixa tills den är alldeles grön i en mixer och sila den sedan. (Jag filtrerar den även genom ett te eller kaffefilter då jag vill att den blir helt klar i färgen och inga små dillrester. Smaka upp med lite citrondroppar och lite salt, ställ svalt. Sparriscrudité 1. Hyvla (skala) tunna remsor av sparrisen med hjälp av en potatisskalare, lägg i kallt vatten. 2. Precis innan servering, häll bort vattnet, pressa lite citronsaft över sparrisen och toppa anrättningen med. Servering Lägg upp fisken, skeda på vitvinssås, ringla lite dillolja över vitvinssåsen och toppa med sparriscruditén och en dillkvist. Servera om önskas med ytterligare tillbehör som kokt tournerad potatis, potatispuré, potatisstomp, el annat ni gillar. Gott Nytt År från mig 🍾🥂🌟