Ikväll blir det saffransrisotto med lax & citronaioli hemma hos oss. Enkelt, galet gott och lite lyxigt. Här kommer receptet! 4 pers, 40 min Ingredienser Saffransrisotto 1/2 stor lök, finhackad (alt 1 hel mindre) 1/2 dl olja (mild oliv eller raps) 4 dl avorioris (risottoris) 2 dl vitt vin 0,5 g saffran 13 dl vatten 2,5 grönsaksbuljong-tärningar, ekologisk 2-3 dl riven parmesan 30 mån salt & svartpeppar efter smak Lax 4 st laxfiléer à 150 g 1/2 citron, saften salt svartpeppar, nymalen Aioli 1 helt ägg 1/2 tsk rödvinsvinäger 1 tsk citronsaft 1/2 vitlök, 2 dl rapsolja (mer el mindre) 1 krm salt Gör så här Börja med Risotton, och under tiden den kokar- gör laxen & aioli. 1. Finhacka löken och fräs mjukt i rikligt med olja. (ej för hög värme, då bränns löken och det lämnar en beska) 2. När löken blivit mjuk men ej tagit färg, öka värmen lite och häll i riset. 3. Låt riset "stekas" och absorbera oljan. När pannan är helt torr häll över vinet & mald saffran. 4. Låt koka in helt, alltså ingen vätska kvar. 5. Koka upp vatten & buljongtärningar och låt buljongen hela tiden vara varm när den successivt tillsätts i riset. 6. Häll på halva mängden buljong över riset och rör om. Låt koka in under omrörning då och då. Risotto skall röras ofta för att få rätt konsistens & kärlek :) 7. Tillsätt lite buljong i taget under ca 25-30 min tills risottons ris har den perfekta konsistensen. (En liten liten kärna inuti, obs liten - hårfint!) 8. När risotton närmar sig slutresultat riv i rikligt med parmesan. (Tips är att riva i parmesanen i slutet när risotton fortfarande är lite lös. Då binder den ihop krämigheten av osten. Lax Under tiden risotton puttrar, förbered laxen som tar ca 20 min i ugnen på 150 grader. Lägg filéerna på en ugnsform. Pressa över citronen, salta & peppra. Ställ in i mitten av ugnen i ca 20 min eller till innertempen når 49 grader. (perfekt insida) Aioli Gör även aiolin, under tiden laxen & risotton tillagas. 1. Knäck ett helt ägg ner i en cylinder. 2. Tillsätt rödvinsvinäger, citronsaft & hackad vitlök. 3. Mixa slätt med stav,mixer. Helt slätt så att vitlöken inte ger små bitar i aiolin. 4. Håll mixern i botten av cylindern på full fart och häll i oljan successivt. När man låter mixern jobba själv längst ner i botten utan att dra den uppåt, mixar den in lagom mängd olja hela tiden som ägget i sin takt kan ta upp.( Vilket gör att risken för att aiolin blir lös "skär sig" är minimal om man gör på detta sätt) 5. När konsistensen är som önskad, smaka av och tillsätt salt och ev mer citronsaft om mer fräschör / syra önskas. Servera denna galet goda saffransrisotto med den ugnsbakade laxen & aioli. Jag toppade rätten med färsk sparris som jag bara stekt i smör 2-3 min innan servering samt massa riven parmesan. ♥