Reklam för Oatly En liten sak som att ibland byta ut exempelvis grädden mot växtbaserat tex iMAT kan göra mycket. Varannan havre helt enkelt. Jag har blivit allt duktigare på att använda växtbaserat i min matlagning och jag måste säga att det smakar minst lika bra. Det känns liksom bra både i hjärtat och i magen då det inte bara är hälsosamt för oss, utan även mer hållbart för vår planet. Jag tycker till och med att min kaffe latte är godare med havremjölk numera ♥ När jag gjorde min live-matlagningen på Instagram så gjorde jag en personlig favoriträtt, nämligen min torskrygg med bakad spetskål & champagnesås. Men jag ville visa hur enkelt det är att byta grädden mot havrebaserat, och se så bra det blev. Nu är det upp till er att säga vad ni tycker :) Vad säger ni.. Skall vi köra varannan havre ? Här kommer receptet! 4 pers, 30 min Torksrygg 600 g torskrygg, Krav- & MSC-märkt (jag köper av min lokala fiskhandlare) Olivolja att ringla över Krossad vitlök Timjan salt färsk timjan Ugnsbakad spetskål 1 stor spetskål eller 2 mindre, skuren i 1,5 cm tjocka runda bitar, el halvor, klyftor 2 msk olivolja 1 msk japansk soja salt nymalen svartpeppar Champagnesås 1 banan schalottenlök, finhackad 1 msk olja 2 dl champagne, eller mousserande 1-1,5 msk koncentrerad fiskfond 1/2 msk rödvinsvinäger (kan uteslutas) 2 dl Oatly iMAT Visp 23% Salt, efter smak Dekoration Dill Rostade mandlar el hasselnötter Gör så här 1. Lägg torskryggen i en ugnsform med skinnet nedåt. Salta det vita fiskköttet och låt stå och dra i kylskåpet ca 15 min. 2. Skär spetskålen tvärs över så att du får ca 1,5 cm tjocka runta ”puckar” med ca 8-10 cm i diameter. Eller halvera och lägg i en ugnssäker form. 3.Ringla olivolja och soja över spetskålspuckarna, salta, peppra och låt stå en stund för att dra. Under tiden – börja med såsen. Sås 1. Skala och finhacka en stor banan-schalottenlök, fräs den försiktigt mjuk i lite olja i en kastrull på medelhög värme. När löken är glansig och lite mjuk, tillsätt vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt fond, rödvinsvinäger och Oatly iMAT Visp. Låt koka 5-8 min så den får reducera ner lite. 2. Ta kastrullen lite åt sidan och mixa såsen slät. Sila sedan av såsen så alla ”lökrester” tas bort. 3. Smaka på såsen och tillsätt ev mer Oatly iMAT Visp. Smaka upp med salt. 4. Innan såsen läggs upp på tallriken mixa med gärna med stavmixer, då blir den skummig och fin. Torsk och spetskål 1. Sätt ugnen på 200 grader och sätt in spetskålen i övre delen av ugnen, låt gå på 200 grader i 15 minuter och sänk sedan graderna till 120 grader. 2. Ringla lite olivolja över varje torskryggsbit, dra med en krossad vitlöksklyfta över fisken, salta och toppa med en kvist färsk timjan och sätt in i ugnen när graderna gått ner till 125 grader 3. Sätt in formen med torskryggarna i ugnen på nedre delen (nedanför spetskålen) och låt gå tills fisken får en innertemp på 47-48 grader. (Använd gärna termometer.) (Självklart kan du sous vide’a torsken, gör det då med din cirkulator inställd på 48 grader och låt fisken gå i ca 40 minuter.) Servering Lägg upp den gyllene ugnsbakade spetskålen snyggt på en tallrik, liksaå torskryggen. Skumma upp såsen med mixern och skeda snyggt över anrättningen. Toppa med rostade hackade hasselnötter och dekorera med en dillkvist, servera direkt! Hoppas det skall smaka 👌🏻🌾