Mina kebabspett är galet enkla att göra och är fantastiskt goda till ugnsrostad potatis, min mumsiga hummus och en härlig mixsallad. (Tzatziki till detta är även himla gott.) Receptet på spetten samt hummusen kommer här! 4 pers, 20 min Ingredienser 800 g blandfärs 1 riven gul lök (liten) 1 ägg 1/2 dl grädde 1 vitlöksklyfta, riven 2 tsk torkad oregano 1/2 tsk mald vitpeppar 1 tsk paprikapulver 1-2 krm chilipulver 1 tsk flingsalt Gör så här 1. Riv gul lök och vitlök ner i en bunke. 2. Tillsätt ägg, grädde, vitpeppar, paprikapulver, chilipulver, torkad oregano & salt. Rör så allt blandas väl. 3. Tillsätt blandfärsen och rör ihop till en fin färs. (Jag tar på mig plasthandskar och kör ihop smeten.) 4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Pensla på lite olivolja på pappret. 5. Tryck ut smeten till en rektangel ca 1,5 cm tjock. (Ca 20x30 cm rektangel) 6. Skär ca 8 bitar på längden och trä på varje bit på ett spett. Ps. För att färsen skall hålla sig på spettet behövs ett spett som är lite bredare, som på min bild. Har man dock inga spett kan man grilla kebaben utan på grillen (går så bra så). Men smörj lite olja uppe på kebablängderna också så de inte fastnar på gallret. 7. Grilla kebaben ca 3-4 min på grillen. Kolla så de är genomgrillade eftersom det är fläsk från gris med i färsen. Servera till ugnsrostad potatis, grönsallad & hummusen nedan! 4-6 port, 10 min Ingredienser 460 g kikärtor i spad 2 vitlöksklyftor 1/2 dl oliv- eller rapsolja 1/2 tsk paprikapulver 1/2 tsk mald spiskummin 1-2 krm chilipulver ev lite cayennepeppar 1/2-1 msk pressad citronsaft salt, efter smak Gör så här 1. Häll kikärtorna med spad ner i en kastrull. Koka upp så att kikärtorna får mjukna till. Räcker med att koka någon minut. 2. Häll av mesta delen av vätskan (spara lite) ca 2-3 msk. 3. Hacka i vitlök och tillsätt kryddorna. Mixa i matberedare eller med stavmixer. Häll i oljan successivt under mixning. 4. Smaka upp med citronsaft, salt och ev lite cayennepeppar. -Blir den för tjock (vilket den inte borde bli) tillsätt lite vatten, olja eller med citronsaft. 5. Lägg upp hummusen i en skål eller ett fat & ställ svalt till servering. 6.Vid servering, ringla över lite olivolja och strö över flingsalt & lite paprikapulver. Ev några pinjenötter på toppen!