Härliga lördag! Vad sägs om en mustigt smakrik & varm boeuf bourguignon en höstdag som denna? Detta är verkligen en stor favorit hemma hos oss. Känns lite extra lyxigt samtidigt som det är så enkelt att svänga ihop. Receptet kommer här! 4-6 port, 1-1,5 h (10 min att svänga ihop + koktid någon dryg h) Ingredienser 800 g grytbitar av nöt eller oxfilé 3 msk smör (till stekning) 1 gul lök, strimlad 2 burkar krossade tomater (Mutti, eller Muttis plommontomater) 1 msk tomatpuré 2 msk balsamvinäger 2 msk koncentrerad kalvbuljong (efter smak) 3-4 dl rödvin 1 paket bacon, skivat i mindre bita 2 burkar hela champinjoner 2 vitlöksklyftor, finhackade salt, efter smak nymalen svartpeppar, efter smak Tillbehör crème fraiche (34%) färsk timjan eller färsk hackad persilja Gör så här 1. Skala och strimla den gula löken. Fräs mjuk och glansig i en typ Le Creuset-gryta. Ställ åt sidan. 2. Salta och peppra köttet. Bryn i rikligt med smör i omgångar i en stekpanna tills det fått fin färg på alla sidor. 3. Lägg ner det brynta köttet i Le Creuset-grytan med löken, rör i tomatpurén. Låt fräsa samman någon minut. 4. Häll över krossade tomater & balsamvinäger, låt koka ihop i ett par minuter. 5. Tillsätt kalvbuljong och rödvin, sänk värmen till medelvärme och låt sjuda. 6. Strimla baconet och finhacka vitlöken. 7. Bryn baconet i en stekpanna - häll bort överflödigt fett och vänd i bourguignon-koket. 8. Tillsätt den hackade vitlöken samt champinjonerna (utan spad), rör om och låt grytan puttra med lock på tills köttet blir mört. (Ca 1 h brukar räcka beroende på kött-typ och storlek på bitarna.) Obs! Om du tycker att grytan blir för vattnig, låt koka utan lock så dunstar vätskan. 9. Koka riset enl anvisningarna på paketet 10. Servera grytan till riset. Toppa gärna med en klick crème fraîche på toppen, samt färsk timjan eller hackad färsk persilja. Såå gott!! Smaklig spis ♥