God morgon 💛 Idag bjuder jag på ett himla gott recept som är perfekt att sätta igång ett par h innan middagen, en middag som i princip sköter sig helt själv. Perfekt dagen till ära. Här kommer receptet 🍲 4 port, 3,5h Ingredienser 1200g fläskkarré i bit (ca) 1 stor gul lök, strimlad (el 2 mindre) 3 vitlöksklyftor, halverade 1 äpple, klyftat 1/3 kruka färsk timjan 1/2 kruka kruspersilja 1/2 msk torkad rosmarin 1/2 msk torkad timjan nymalen svartpeppar salt 9 dl vatten 3 msk koncenterad kalvfond Sås Fondkoket (från köttet ca 5 dl) 4 dl vispgrädde 2-3 msk vetemjöl (jag gick såklart lite på känn här men ca) 2 msk svartvinbärsgelé 1/4-1/2 tsk kinesisk soja (efter smak) salt nymalen svartpeppar Tillbehör Amandinepotatis (ca 900g) mixsallad + cocktailtomater äppelmos Gör så här 1.Sätt ugnen på 150 grader varmluft. 2. Skala och strimla löken ner i en typ Le Creuset gryta med lock. Halvera skalade vitlöksklyftor, klyfta ett äpple och lägg ner. 3. Skär ned den hela biten fläskkarré i 6 kuber, lika stora. ca 7x7 cm. 4. Blanda torkad rosmarin och torkad timjan i en skål med lite salt och nymalen svartpeppar. Rulla runt köttet i kryddorna. 5. Lägg ned köttet i grytan och lägg på färsk timjan och persilja. 6. Blanda samman vattnet med den koncentrerade kalvfonden, häll över köttet. 7. Lägg på locket och ställ in i ugnen i 3h. Såsen 1. Lyft upp köttbitarna försiktigt och lägg på ett fat. Täck med folie och låt stå i eftervärme (ca 50grader) i ugnen tills det är dags att äta. 2. Sila såsen ned i en kastrull el sauteuse. Pressa ut all saft från lök mm så all fond kommer med. 3. Reducera (koka ned) i ca 7-8 minuter. 4. Tillsätt 3 dl vispgrädde och blanda ut sista decilitern grädde med vetemjöl. Blanda så det inte blir några klumpar kvar. Blir det klumpar så lägg redningen i silen och sila ned i såsen. Vispa konstant!- Här får man gå lite på "känn" hur mkt vetemjöl man måste tillsätta i såsen för att få tjockleken man önskar. Jag vill inte ha för rinnig sås, men inte heller för tjock. Önskar man tjockare sås kan man bara blanda ut mer mjöl med grädde så reder den sig fint. Stressa inte när du gör sås, den skall arbetas fram och smakas upp tills den är perfekt. 5. När såsen kokat upp och fått rätt konsistens, smaka upp den med svart vinbärsgelé, kinesisk soja (mest för färg och lite sälta), ev salt och nymalen svartpeppar. God va ? :-) -Koka potatisen -Gör en grönsallad med en syrlig dressing ( Typ: 1/2 dl rapsolja, 1/2 vitlöksklyfta, 1/2 msk rödvinsvinäger, 1/2 msk vatten, 1/2 tsk dijonsenap, svartpeppar & salt. - Mixa med stavmixer) -Ta fram äppelmos. Servering Lägg en "puck" långbakad alldeles mör fläskkarré på varje tallrik, lägg på potatis (jag delar den på hälften), och häller sedan på såsen som är rejält uppvärmd. Toppa med färsk timjan och servera direkt! Glöm inte en fräsch sallad och äppelmos till. SÅ himla gott, och så enkelt fixat!! Ni måste testa. Smaklig spis och lycka till 🤍