En falukorv kan också bli fest! Ibland är man bara så sugen på riktig husmanskost. Och hur gott är det inte med en ugnsgratinerad falukorv med lök, äpple, smör & ost till en fluffig potatismos? Jag lyxar till moset och har i brynt smör i det för att få den där lilla lyxiga "nötiga" smaken. Här kommer mitt recept på hur jag gör! 4 pers, 30 min Ingredienser 1 falukorv 1 gul lök 1 äpple Paprikapulver, efter smak 6 skivor smör, hyvlade med osthyvel 6 skivor ost, typ herrgård, gräddost eller annan Potatismos med brynt smör 7-8 stora mjöliga potatisar 100 g smör, brynt 1 dl mjölk 1 dl grädde Salt, efter smak malen vitpeppar, efter smak Tillbehör Lingonsylt / Rårörda lingon senap & ketchup Gör så här 1. Sätt ugnen på 200 grader 2. Skala potatisen och dela i mindre bitar. Koka tills en teststicka går lätt igenom. 3. Skala löken och tvätta äpplet. Skär lök och äpple i tunna halvmånar. 4. Lägg falukorven i en ugnsfast form och skär snitt med två cm mellanrum. (Skär ner till halva djupet av korven) 5. Sätt ner lök & äpple i skårorna och pudra över lite paprikapulver. 6. Hyvla på några skivor smör och sätt in i ugnen i 15 min. 7. Häll av vattnet från potatisen. 8. Bryn smöret i en kastrull tills det får en gyllene färg och nötig smak. 9. Häll ner det brynta smöret i potatisen och vispa med elvisp. 10. Tillsätt under tiden mjölk & grädde, vispa kraftigt! 11. Smaka upp med salt & malen vitpeppar - efter smak. Men fega inte smaka upp, smaka upp :) 12. När 15 min gått, lägg på ostskivorna på korven och låt den gå ytterligare 10 min för att få gyllene färg och osten smälter! 13. Servera din ugnsgratinerade falukorv till det lyxiga moset & lingonsylt / rårörda lingon. (Barnen vill ha senap & ketchup till, och det går ju lika bra det :) ) Hoppas ni känner som jag, att en falukorv också kan ge känslan av lyx mitt i veckan! Smaklig spis / Catarina ♥