CATARINA KÖNIG
Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016. Förutom ett brinnande intresse för mat älskar hon mode och att ha festliga middagar hemma. Hon gillar att planera och ordna med alla små detaljer. Allt det där som får en fest eller tillställning att bli det där lilla extra.
Annons

Julkyckling i ugn med pressad potatis & krämig sås

Funderar ni på enkel middagsmat kanske lite försmak på julen?
Då borde ni testa min min julkyckling. Den är så fasansfullt god, så ni måste verkligen testa! Här kommer receptet!

4 port, 15 min + 1,5 h i ugn

Annons
Annons

Kycklingen
1 hel kyckling ekologisk, gärna Bosarp (2-2,5 kg)
75 g smält smör
1 tsk kinesisk soja
½ apelsin – rivet apelsinskal från en halv apelsin
½ tsk salt
peppar, nymalen svartpeppar
1 tsk hel nejlika
5 st stjärnanis
2 gula lökar
3 äpplen
6-10 st katrinplommon
1 knippe persilja

Sås
25 g smör, smält
2 msk vetemjöl
spadet + grönsaker från kycklingen i ugnen + 2 dl vatten
1 dl grädde
2 msk svartvinbärsgelé
salt, efter smak

Tips på tillbehör
pressad potatis, gelé el äppelmos, grönsallad, ångade haricot verts

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175-180 grader.
2. Ta fram den hela kycklingen, torka av lite med hushållspapper och lägg på en ugnsfast form.
3. Skiva upp gul lök & äpplen grovt.
4. Smält smöret i en kastrull och tillsätt rivet apelsinskal, soja, salt & nymalen svartpeppar.
5. Fyll upp kycklingen med lite lök, några äppelskivor, katrinplommon, lite persilja och hela nejlikor. Salta & peppra även i hålet. Lägg resten utav lök, äpple, katrinplommon & persilja runtom kycklingen i formen.
6. Pensla kycklingen med apelsinsmöret, rikligt på hela kycklingen. Avsluta med att lägga på några stjärnanis uppe på och dra några varv med svartpepparkvarnen över.
7. Sätt in i ugnen och låt kycklingen uppnå en innertemp på 82 grader intill benet, ca 1,5 h. (Använd alltid termometer när du lagar kyckling.)
8. Börja med såsen genom att smälta smör och tillsätta vetemjölet, rör med handvisp. Dra bort från värmen en stund när det smält samman.
9. Ta ut kycklingen ur ugnen. Lyft bort kycklingen helt och häll på vattnet i formen. Vispa ur formen med vispen och sila sedan ner allt spad från kyckling, lök, äpple och persilja i kastrullen med smör & mjölblandningen.
(Använd en sil och en sked för att pressa ur all saft & smak.)
10. Tillsätt grädde och låt försiktigt koka upp till en härlig konsistens. Smaka upp med  svartvinbärsgelé och ett par droppar kinesisk soja.
11. Tranchera kycklingen innan servering och servera till pressad potatis, den härliga såsen, svartvinbärsgelé eller äppelmos & en härlig grönsallad. Alt ångade haricots verts!

Annons

Nu kommer ni verkligen känna att julen snart är här. Ni måste prova!!

Smaklig spis och lycka till Kram Catarina ♥

Dela på:
Laddar