Nu närmar sig julen och vi myser med adventsmingel, julbord & snart är självaste julafton också här. I detta mys vill jag fortfarande belysa vikten av att välja svenskt kött. För mig att välja Svenskt Kött känns superviktigt, och jag lägger alltid en extra sekund på att faktiskt läsa på förpackningen vart köttet jag köper kommer ifrån. Vad betyder då märkningen Svenskt kött? Jo, Det är uppmärkt i 5 kriterier för att få inneha denna "märkning" -Alla djur skall vara uppfödda i Sverige -Odling ska ha skett i Sverige -Kött, mjölk, ägg, fågel, fick & skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som tex korv och fruktyoghurt. - För andra produkter som består utav fler än en ingrediens gäller speciella regler, där minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv & fruktyoghurt är några exempel. För er som inte läste mitt första inlägg om Svenskt kött, så nämner jag samma anledningar till att just jag är så petig när jag väljer / köper kött. Att välja Svenskt kött betyder: -Låg antibiotikaanvändning i djurhållningen (Sverige har lägst användning av antibiotika i EU) - Lägre klimatpåverkan (Friska djur, bra foder och förnybar energi ger lägre klimatpåverkan. I Sverige används heller ingen soja från regnskogssmark i fodret) - Vi i Sverige är duktiga på att ta till vara på hela djuret så inget går i spillo i onödan. Dvs mindre svinn! - Sverige har även ett djurskydd i världsklass, dvs att vi bryr oss om hur djuren lever och mår. Det är för mig superviktigt!! Vill ni läsa mer om Svenskt Kött så klicka HÄR, det är när vi får kännedom kring detta vi börjar tänka. I och med detta har jag förmånen att samarbeta med Svenskt kött denna vinter och har till adventsminglet tagit fram ännu ett smarrigt & superenkelt recept till er som ni på nolltid svänger ihop där hemma: Skinkrullar med pepparrotsost & krispigt friterad grönkål 8-10 snittar, 20 min Ingredienser 4-5 skivor Svensk basturökt skinka (Julskinka funkar såklart också bra) 100g Philadelphiaost 1 msk crème fraiche 34% 1 msk pepparrot på tub Nymalen svartpeppar, efter smak Färsk grönkål (2 stora blad räcker) 1 dl neutral olja Gör så här Hetta upp oljan i en kastrull till 150-160 grader och fritera grönkålsbladen tills det tystnar i kastrullen. (Ha ett lock i beredskap då det sprätter och poffar i oljan när bladen läggs i) Lägg upp de krisiga grönkålschipsen på ett hushållspapper och salta lätt. Blanda samman Philadelphia, crème fraiche, pepparrot och smaka upp med lite nymalen svartpeppar. Ta fram en skärbräda och lägg ut skinkan lite omlott, vågrätt på brädan. Bred på pepparrotskrämen och lägg ut några blad friterad grönkål längs kanten du tänker vika in först vid rullning. (Spara lite till dekoration) Rulla ihop till en skinkrulle, och skär sedan till ”stubbar”. Ställ på ett serveringsfat och toppa med små blad friterad grönkål. Som sagt så funkar det att göra likadant fast med julskinka också! Lycka till, och ha en härlig advent ♥