CATARINA KÖNIG
Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016. Förutom ett brinnande intresse för mat älskar hon mode och att ha festliga middagar hemma. Hon gillar att planera och ordna med alla små detaljer. Allt det där som får en fest eller tillställning att bli det där lilla extra.
Annons

Kanelbullens dag – Bästa och saftigaste kanelbullarna

Idag är det Kanelbullens dag!! ♥

Finns det något godare än en nybakad kanelbulle & ett kallt glas mjölk när fikasuget smyger sig på? När jag gör kanel-/kardemummabullar gör jag istället något jag kallar för kanel-/kardemummanystan, vilket betyder att jag bakar ut degen som vanlig på bakbordet, brer på smör, lägger på kanel & kardemumma och vaniljpulver. Sedan viker jag över degen en gång och skär sedan upp långa remsor som jag lindar upp som ett garnnystan. Lite så som du ser på caféer & bageri runt om just nu. Tycker det blir så fint, och du… aldrig en torr bulle! 😉

Annons

Här kommer receptet, som såklart är ett original!

Annons

DSC_0547

DSC_0548

60 min, ca 15 bullar

Ingredienser
25 g jäst
100 g smör, rumstempererat
2,5 dl mjölk
3/4 dl socker
1 tsk hela kardemummakärnor, stötta
1 nypa salt
6,5 dl vetemjöl special

Annons

Fyllning
75 g smör, rumstempererat
1/2-1 tsk stött kardemumma
1/2-1 tsk kanel
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här
Sätt ugnen på 175-180 grader varmluft
1. Värm upp mjölken upp till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula jästen i en bunke och häll vätskan över, lös upp jästen.
3. Tillsätt socker, salt, stött kardemumma och rör successivt i mjölet. Använd gärna degkrokar och arbeta till en jämn smidig deg (Spara lite mjöl till utbakning)
4. Klicka i det rumstempererade smöret i omgångar och låt degkroken arbeta in smöret i degen. Låt degen jäsa med handduk över i ca 45-50 min.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till ca 40x 30 cm
6. Bred på det rumstempererade smöret, strö över kanel, stött kardemumma, strösocker samt vaniljpulver (Vaniljsocker funkar även fint såklart)
7. Vik degen dubbel och skär långa smala remsor (ca 15 st)
8. Ta varje remsa, tvinna den lite och nysta upp den som ett garnnystan.
9. Lägg alla nystan i bullformar och låt jäsa ytterligare 30 min.
10. Pensla med ägg och toppa med pärlsocker, sätt in i mitten av ugnen i 9-10 min tills bullarna är gyllene. (ser du att ugnen bränner på för mycket att bullarna blir för mörka, sänk till 150 grader)
11.  Ta ut gyllene färska kanel & kardemummanystan och njut av dem till fikat eller på kalaset 🙂

DSC_0542

Lycka till där hemma i köket & ha en fin kanelbullens dag 🙂 / Kram

Annons

Dela på:
Laddar