I torsdags gjorde jag en rätt som bra var helt magisk hemma..Lammytterfilé med saltbakade rödbetor & chèvrekräm.. Många av er ville ha receptet, så det kommer såklart här! 4 port, 60h Ingredienser 800g lammytterfilé, eller Lammrostas 3 kvistar färsk rosmarin 4 vitlöksklyftor 25g smör, att stek i 8st färska rödbetor Chèvrekräm 150g chévre, utan kant 1-1,5 dl creme fraiche 34% 1/2 msk flytande honung Gör så här 1. Lägg lammfiléerna på ett fat. Hacka rosmarin grovt och strö över på båda sidor. Krossa vitlöksklyftorna med hjälp av en kniv och lägg på köttet. Låt marinera med plast över Ps! Jag körde köttet i en Sous Vide, så jag vakuumförpackade köttbitarna med rosmarinen & vitlöken. Sedan satte jag Sous Vide´n på 56 grader och lade ner "påsarna" med köttet i 1,5-2 h) När köttet sedan gått 1,5-2h i vattenbadet så tog jag upp köttet, öppnade påsarna och brynte köttet i en rejäl klick smör på alla sidor tills de fick färg. (Salta / peppra - svartpeppar) - Nu är det ju så att alla inte har en Sous Vide, så då rekommenderar jag att man först gör klart betorna och sedan använder ugnen för köttet. Så efter köttet fått "marineras", bryn på i en stekpanna hastigt runt on så att bitarna får fin gyllene färg. Lägg sedan i en ugnsform med en termometer instucken i köttbiten, sätt in i ugnen på 80-90 grader tills innertempen når 56 grader. (När den sedan kommer ut från ugnen går den förmodligen upp till 57 grader som är perfekt för lamm. Då är den rosa inuti) Ps. Man kan såklart steka köttbitarna i stekpanna direkt tills innertempen når 56 grader. MEN - jag upplever att det inte blir lika mört då.. Saltbakade rödbetor -Sätt ugnen på 200 grader varmluft. 1. Skala rödbetorna, skär i halvmånar/ klyftor och lägg i en form täckt med grovsalt. (Är rödbetorna pur-färska kan man bara tvätta & borsta dom. Annars skala - för skalen går int av så lätt på "äldre" betor.) Ringla lite olivolja över betorna och ställ in i ugnen tills en sticka går igenom (ca 30-60 min beroende på strl på betorna såklart) (Bilden visar hela rödbetor, men gör jag jag beskriver, skala och skär i halvmånar) Chévrekräm Mixa eller blanda ihop chévre och crème fraîche till en slät kräm. Smaka upp med salt, lägg upp i en skål och ringla lite honung över. Ställ svalt tills servering. (Jag la krämen i en spritspåse precis innan jag skulle lägga upp på tallrikar) Servering Skrapa bort överflödigt salt som fäster sig på rödbetorna i ugnen. Dela på hälften och lägg upp på tallrikar. Skär upp köttet i 1,5-2cm tjocka bitar och lägg upp snyggt vid rödbetorna. Spritsa på chévrekräm och lägg på lite steksky från lammet.. Det är fin smak i skyn! Detta var magiskt gott!! Lycka till där hemma i köken :-) Kram C