Oxkind, en detalj som inte bör underskattas. För mig är en vällagad oxkind en delikatess som passar in minst lika bra på en middagsbjudning som en mysig söndagsmiddag med familjen. Recept på detta magiskt goda kommer här! 4 port, 3,5hIngredienser500-600g oxkind8 dl vatten2-3 msk koncentrerad oxfond4 dl rött vin1 stor gul lök1 vitlöksklyfta2 morötter2-3 lagerblad1/3 kruka färsk timjan1 kvist färsk rosmarinSaltNymalen svartpepparTryffelpotatispuré8 stora mjöliga potatisar 75g smör1,5-2 dl mjölk2 dl vispgrädde1 tsk tryffelolja (mer om det behövs)Salt1 nypa malen vitpepparPicklad rödlök1 rödlök½ dl ättika0,75 dl socker1,5 dl vattenGör så här1. Putsa oxkinderna och dela på hälften om de är små eller 4 delar om större. 2. Bryn på köttet runt om i en het panna med smör för att få färg. Lägg sedan över i en gryta med lock. 3. Skär löken i halvmånar, halvera vitlöken och skär ned morötterna i bitar. Sprid ut över köttet tillsammans med färsk timjan, rosmarinkvist, lagerblad, salt och nymalen svarteppar. 4. Hetta upp vatten och koncentrerad fond i en annan kastrull, och häll sedan över köttet. 5. Tillsätt vinet, låt koka upp och lägg därefter locket på. Låt småkoka (sjuda) ca 3h under lock tills köttet faller isär när man separerar det. (Smaka gärna på såsspadet/fonden om det tex behövs mer salt)RödvinsreduceringSila 2/3 av såsspadet ner i en mindre kastrull och låt det reducera (koka) ned till hälften utan lock. Nu reduceras och koncentreras smakerna i såsspadet och tjocknar en aning för att ge en fin och härlig sky.(Resten av spadet ligger med fördel köttbitarna kvar i för att kunna värmas upp innan servering.)Jag räknar 2-3 msk sky per portion. Tryffelpotatispuré1.Skala och dela potatisen i fyra delar. Skölj av potatisen ordentligt innan den kokas. 2. Salta ordentligt och låt potatisen koka tills den blir mjuk, ca 15 min. 3. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en potatispress ned i en kastrull. 4. Tillsätt smöret i klickar och portionera i mjölk först, ha därfter successivt i grädde. Grädden är den som får avgöra konsistensen. Behövs mer vätska, ha i mer grädde och tvärt om. Låt kastrullen stå på spisplattan på medelvärme så stt purén håller sig varm. 5. Smaka av purén med salt, ev lite malen vitpeppar och tryffelolja. Picklad rödlök1. Smält samman ättika, socker och vatten i en kastrull. Låt svalna något. 2. Hyvla rödlöken tunt med en mandolin eller skär mycket tunt med en kniv, lägg över i en glasburk och häll lagen över. (Detta kan med fördel göras tidigare på dagen eller redan dagen innan.)3. Täck med lock. ServeringVärm på köttet i grytan innan servering, likaså sky och puré. Servera i något djupare tallrikar eftersom du serverar en sky. Toppa rätten med picklad rödlök och örter som färsk timjan. Smaklig spis!