Ett måste på julbordet är ju såklart Janssons Frestelse! Jag brukar göra min Jansson i mindre portionsskålar. Praktiskt och fräscht att alla tar sin egen skål när man plockar mat på julbordet. Här kommer receptet på hur jag gör! 4-6 portioner, 45 min Ingredienser 8 -10 mjöliga potatisar, medelstora 1-2 gul lök, tunt skivad 1 burk ansjovis , (à 125 gram) 4-6 dl vispgrädde 1 msk ströbröd 2 msk smör Salt & Peppar, efter smak Gör så här Sätt ugnen på 175 grader varmluft, eller 200 grader vanlig ugn. Skala potatisen och skär i 0.5 cm tjocka skivor och skär sedan ner dem i strimlor. Alternativt använd mandolin. Skär tunna skivor av löken eller lika här, använd mandolin. Smörj små ugnssäkrar formar med smör. Det gör inget om det blir lite smörklumpar här och var i formen, bara gott. Varva lager med potatis, tunt skivad lök och ansjovis. Salta och peppra. Droppa över lite ansjovisspad och häll sedan över vispgrädde (ca 1 dl per liten skål) och strö till sist över ströbrödet. Sätt in i ugnen i ca 25-35 min eller tills potatisen är mjuk. Kontrollera med sticka. Njut av härligt goda små Janssons :)