CATARINA KÖNIG
Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016. Förutom ett brinnande intresse för mat älskar hon mode och att ha festliga middagar hemma. Hon gillar att planera och ordna med alla små detaljer. Allt det där som får en fest eller tillställning att bli det där lilla extra.
Annons

Krämigt härliga Janssons Frestelser i små söta portionsformar!

Ett måste på julbordet är ju såklart Janssons Frestelse! Jag brukar göra min Jansson i mindre portionsskålar. Praktiskt och fräscht att alla tar sin egen skål när man plockar mat på julbordet. Här kommer receptet på hur jag gör!

Annons

DSC_1388

4-6 portioner, 45 min

Annons

Ingredienser
8 -10 mjöliga potatisar, medelstora
1-2 gul lök, tunt skivad
1 burk ansjovis , (à 125 gram)
4-6 dl vispgrädde
1 msk ströbröd
2 msk smör
Salt & Peppar, efter smak

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader varmluft, eller 200 grader vanlig ugn.
Skala potatisen och skär i 0.5 cm tjocka skivor och skär sedan ner dem i strimlor.
Alternativt använd mandolin. Skär tunna skivor av löken eller lika här, använd mandolin.
Smörj små ugnssäkrar formar med smör. Det gör inget om det blir lite smörklumpar här och var i formen, bara gott.
Varva lager med potatis, tunt skivad lök och ansjovis. Salta och peppra.
Droppa över lite ansjovisspad och häll sedan över vispgrädde (ca 1 dl per liten skål) och strö till sist över ströbrödet.
Sätt in i ugnen i ca 25-35 min eller tills potatisen är mjuk. Kontrollera med sticka.

Njut av härligt goda små Janssons 🙂

Dela på:
Laddar