CATARINA KÖNIG
Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016. Förutom ett brinnande intresse för mat älskar hon mode och att ha festliga middagar hemma. Hon gillar att planera och ordna med alla små detaljer. Allt det där som får en fest eller tillställning att bli det där lilla extra.
Annons

Löjromspizza med extra allt

Hej finingar!!
När jag lade ut bilden på min löjromspizza igår blev jag inbox-bombad med frågor om receptet. Självklart skall ni få det, som för övrigt är så himla enkelt.
Ni måste göra denna skapelse i helgen. Både lyxigt, enkelt och galet gott!

Annons

1 pizza (räcker med en pizza som drinktilltugg för 4-6 pers)

TIPS!

Antingen så bakar du pizzadegen själv (tar en stund), eller så köper du färdig pizzadeg i butik. Det finns en ”surdegspizzadeg” som ligger i en påse bland de andra pizzabottnarna. Den är från ”Pop! Bakery” och ligger i en grön liten påse. Den är riktigt bra faktiskt!

Annons

Ingredienser

Pizzadeg
(Denna sats blir mer än bara 1 pizza)

6 dl ljummet vatten
10-12 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
2-3 msk rapsolja
ca 200 g durumvete
ca 800 g vetemjöl

Topping

2 dl crème fraiche 34% (ca 3 msk bredes på pizzan innan ugn, resten spritsas på efter)
150 g riven ost, gärna någon smakrik (präst eller Västerbotten)
160 g löjrom – gärna Kalix
1/2 finhackad rödlök
dill, att dekorera med

Gör så här

Det viktigaste när det kommer till degen är att den arbetas med hjärta. Länge, långsamt och med massa kärlek.

Annons

1. Mät upp ljummet vatten, tillsätt jästen, socker, salt, olja och lös upp. Tillsätt durumvetet först och rör ut.

2. Tillsätt sedan successivt vetemjölet och låt degen gå i assistenten med degkrok i 15-20 min. Degen skall bli elastisk och ju längre man kör den i maskinen desto mer stärkelse jobbas ut, vilket ger en mer elastisk deg som håller ihop riktigt fint vid utbakning sen.

3. När degen känns mättad, icke kladdig & blank, fin och jämn. Ta upp den på ett mjölat bakbord och dela upp degen i 6 delar.

4. Nu skall pizzadegen vara så pass fast att när du skär med kniven skall degen ”stå” kvar, alltså inte falla ihop eller plattas till. Då har du en perfekt deg. Denna deg kommer du kunna jonglera hur som helst med, precis som en riktig pizzabagare!

5. Forma nu varje degbit till en rund bulle. Olja in en plåt med lite olivolja. Platta till och lägg alla pizzadegar/bullar på plåten. Pensla lite olivolja uppe på och täck med plast. Låt jäsa minst 6 h i kyl innan utbak.

6. Sätt ugnen på 230 grader varmluft, sätt in en upp och ned vänd plåt i ugnen om du inte har en pizzasten. (På den slänger man in pizzan sedan.)

Annons

7. Baka ut en pizzadeg till en fin tunn pizzabotten. Tips för att lätt arbeta ut degen är att baka ut pizzan på durumvete istället för vetemjöl. Dels för att den inte skall fastna i bänken samt att den skall släppa/rulla lätt när man skjuter in den i ugnen. Jag lägger pizzabotten på en pizzaspade eller kartong med lite durumvete under innan jag brer / lägger på fyllningen.

8. Bred på ett par skedar crème fraîche och fördela ut riven ost. Skjut in pizzan i ugnen och låt pizzan bli gyllene (ca 10 min). Jag brukar hålla koll på pizzan så att jag de sista 5 minuterna sätter igång undervärmen mer så att botten skall bli krispig.

9. Ta ut pizzan ur ugnen, sliza upp och dekorera med löjrom, crème fraîche, fint hackad rödlök & lite dillkvistar. (Om önskas – dra något varv med pepparkvarnen över.)

Servera till bubblet ♥

Annons

Detta är Så gott!!
Men som sagt, orkar ni inte baka egen pizzadeg så finns det bra lösningar.
Alla sätt är bra utom de dåliga 😉

Kram C

Dela på:
Laddar