Idag bjuder jag på ett underbart recept på "lussegifflar", fyllda med en kräm av mandelmassa smör & vanilj. Helt fantastiskt goda bullar. Receptet måste ni prova, och det kommer här ♥ 32 st gifflar, ca 2 h Ingredienser 200 g smör, (100 g smält & 100 g rumstempererat) 5 dl mjölk 50 g jäst 1 g saffran 1,5-2 dl socker 1 tsk salt 1 ägg ca 15 dl vetemjöl special Fyllning 150 g smör 150 g mandelmassa, fint riven 1 msk strösocker 1 msk florsocker 1/2 msk vaniljsocker Pensling 1 uppvispat ägg, att pensla gifflarna med innan ugnen (♥ Pensla sedan gifflarna som skall serveras med smält smör & doppa i strösocker. Frys in resten!) Gör så här 1. Smält 100 g smör i en kastrull (resterande 100 g smör skall bli rumstempererat och klickas i degen som arbetas in av degkroken alternativt degrullen sedan). Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt (37°C). 2. Smula jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst upp sig helt. 3. Stöt saffran med en nypa strösocker i en mortel och rör sedan ner i degvätskan. 4. Tillsätt alla övriga ingredienser men portionera i mjölet successivt. (Spar lite till utbakningen.) 5. Arbeta degen i ca 4-5 minuter med degkrok eller med degrullen, den du trivs bäst med. När 5 min gått, låt den fortsätta gå medan du klickar i det rumstempererade smöret, låt arbeta in smöret! (Skulle degen sedan vara för kladdig, tillsätt ev lite mer mjöl.) 6. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter med en kökshandduk över. Degen jäser mycket bättre när den får behålla sin fukt och värme. 7. Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en skål. 8. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp degen först i fyra delar. Tryck / kavla ut varje deg till en rund "pizza" ca 0,5 cm hög, sliza sedan upp varje pizza i 8 trekantiga bitar. 9. Lägg en klick fyllning vid den bredaste delen av trekanten och rulla till en giffel mot spetsen. 10. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper, ca 20-25 min ytterligare. 11. Pensla gifflarna med uppvispat ägg, för att få en gyllene blank yta. 10. Sätt in i ugnen på 175 grader varmluft i 8-10 min. 11. Ta ut och låt svalna. Dom gifflar som skall serveras penslar jag uppe på med lite smält smör och doppar sedan i socker. Resterande fryser jag in som dom är :) Såå goda!!! Lycka till ♥