Vad sägs om en värmande gryta på renskav i veckan ? Här kommer receptet på en riktigt god renskavsgryta som är den där perfekta "mitt i veckan-maten". Enkelt att göra & supergott. Poppis hos både vuxna och barn! 4-6 pers 30 min Ingredienser 800 g renskav, fryst (2 paket typ Polarica) 1 gul lök 2 paket bacon, ekologisk 400 g krossade tomater (eko) 5 dl crème fraiche, kokbar 2-3 msk viltfond el oxfond 1 msk finhackad timjan, färsk 300 g skivade champinjoner, (en burk - konserverade) salt / peppar, efter smak Mos 800 g mjölig potatis 1 dl vispgrädde 1 - 1,5 dl mjölk 75 g smör 1/2 - 1 tsk vitpeppar 1 - 1,5 tsk salt Rårörda lingon 250 g lingon (frysta går fint) 1 dl socker Gör så här 1. Börja med att göra de rårörda lingonen så att det får stå och dra medan du lagar maten. Blanda samman lingonen med sockret i en skål, ställ åt sidan och låt lingonen tina upp tillsammans med sockret. 2. Skala potatisen och koka den tills en sticka går lätt igenom. 3. Börja under tiden med renskavsgrytan. Skiva baconet i mindre bitar och hacka löken. Lägg ner baconet i en panna och stek tills baconet tar härlig färg och fettet dras ur. 4. Skeda ur överflödigt fett och tillsätt löken i pannan. Låt bryna lite lätt. 5. Lägg bacon och lök-blandningen i en skål på sidan av och bryn renskavet i stekpannan. Renskavet ligger pressat i lager på varandra så vänd om vart annat på "klossen" när du steker och riv sönder skaver med två gafflar. Gör likadant med kloss nr 2. 6. Rör ner bacon och lökblandningen i det brynta renskavet och blanda samman. 7. Sila de krossade tomaterna lite så att överflödig vätska rinner bort och tillsätt i skav-blandningen. Rör sedan i crème fraîche, fond, champinjoner och hackad färsk timjan. Låt sjuda samman. Gör under tiden moset. 8. Häll av vattnet från potatisen. 9. Smält samman smör, mjölk och grädde till en ljummen vätska. 10. Krossa potatisen med elvispens vispar och häll successivt i mjölk-smör-grädd blandningen. Tillsätt vätska tills den når konsistensen du önskar. 11. Smaka upp med salt & malen vitpeppar. Smaka av renskavsgrytan och smaka upp med ev mer fond, salt & peppar. Servera det fluffiga moset med den höstiga renskavsgrytan och rårörda lingon. Galet gott!! Välkommen hösten :)