CATARINA KÖNIG
Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016. Förutom ett brinnande intresse för mat älskar hon mode och att ha festliga middagar hemma. Hon gillar att planera och ordna med alla små detaljer. Allt det där som får en fest eller tillställning att bli det där lilla extra.
Annons

Mina härligt saftiga & gyllene lussekatter!

Här kommer receptet på mina härligt saftiga & gyllene lussekatter.
Finns det något värre än när man är riktigt sugen och köper en lussekatt på ett café och den är torr? Då blir man bara så besviken…
När jag bakar lussekatter bakar jag alltid efter detta recept. Hemligheten bakom riktigt saftiga lussekatter är egentligen ingen hemlighet. Det är ägget man tillsätter i smeten… Receptet kommer här! 🙂

Annons

DSC_1299
ca 40 lussekatter, ca 2 h

Ingredienser
200 g smör, smält
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
1,5-2 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl special

Annons

Dekor / pensling
1 uppvispat ägg att pensla med
russin

Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt (37°C).
2. Smula jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst upp sig helt.
3. Stöt saffran med en nypa strösocker i en mortel och rör sedan ner i degvätskan.
4. Tillsätt alla övriga ingredienser men portionera i mjölet successivt. (Spar lite till utbakning.)
5. Arbeta degen i ca 5 minuter med degkrokar. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig.
6. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp degen först i två stora delar. Skär sedan lika stora bitar och forma lussekatterna. Rulla till en lång tjock ”mask” och rulla sedan in ändarna åt varsitt håll så att det blir ett ”S”
8. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper, ca 20-25 min ytterligare.
9. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och tryck ner russin i mitten av varje ”s-snurra”.
10. Sätt in i ugnen på 175 grader varmluft i 8-10 min.
11. Ta ut och låt svalna.

DSC_1302

Tips!
Jag brukar vara mkt försiktig med att övergrädda lussekatterna. Jag håller dem gärna ljusa och bara lite gyllene till färgen därav 175 grader i varmluft.
För att hålla dem riktigt saftiga så bör man ta ut dom så fort dom är klara. ( Känn på en bulle som är i ugnen. Känns den ”lätt” är den klar.

Annons

Lycka till med julbaket!

Kram Catarina

3 kommentarer till “Mina härligt saftiga & gyllene lussekatter!”

  1. Malin skriver: 18 november 2020 kl 15:44

    Ännu bättre blir dom om man bakar med havremjölk!😍


  2. Linda skriver: 18 november 2020 kl 17:28

    Hej! Märker du av skillnad på saffran och saffran?så att säga. Vad brukar du köpa?
    Tack för din blogg! Linda


  3. Marie skriver: 22 november 2020 kl 14:09

    Hej 🙂
    De blev verkligen superbra, så där luftiga och goda👌
    Tack för ett bra recept!


Dela på:
Laddar