Lyxmiddag i helgen!! Galet gott, enkelt att göra och får garanterat gästerna att imponeras. Här kommer receptet! :) 4 pers, 60 min Ingredienser 4 st Oxfilé Tournedos (à 250g per bit) Svartpeppar Färsk timjan 1 vitlöksklyfta 20 g smör, att steka i Picklad rödlök 1 liten rödlök, skivad i små båtar ½ dl ättika 1 dl socker 1,5 dl vatten Västerbottenpuré 8 medelstora potatisar 200-250 g riven västerbottenost 100 g smör 1,5 dl Creme fraiche 1,5 dl vispgrädde Salt, efter smak Vitpeppar, efter smak Västerbottenchips ½-3/4 dl riven västerbottenost Rödvin & balsamicosås 1 msk socker 3,5-4 dl rött vin 1 banan schalottenlök, hackad 1 vitlöksklyfta, skalad & delad i två ½ dl vatten 1,5 tsk oxfond 1 msk balsamvinäger 1 tsk rödvinsvinäger 1,5 tsk Balsamico Modena IGP Färsk timjan (ett par kvistar) ½ krm Arrowrot (pudra i och rör tills såsen tjocknar en aning) 60 g smör Citron & parmesanstekt Grön sparris 1 knippe sparris ( ca 8-12 st) 25-50 g smör, att steka i 30-40 g parmesan, riven 1/2 citron, rivet citronskal från en halv noggrant tvättad ekologisk citron Gör så här Nedan har jag skrivit momenten i ordning. Så följ ordningen så blir allt bra. Börja med syrad rödlök då den behöver stå länge i kylskåp. (Gärna från dagen innan) Gör sedan Västerbottenpurén, som är enkel att bara värma på innan servering. Och när du ändå har västerbottenosten framme, passa på att göra chipsen. Gör sedan rödvin & balsamicosåsen. (Tips! Montera i smöret ner i såsen innan den precis serveras) Tillaga till sist Köttet, och avslutningsvis sparrisen som skall serveras direkt. (Tips! Stek sparrisen när köttet vilar sina 5 min innan servering! Picklad rödlök Koka upp vatten, socker & ättikssprit tills sockerkristallerna smält helt. Ta bort från plattan och låt svalna en aning. Skala och skiva upp små båtar av steklökarna. (Dela löken i små klyftor) Lägg lökbitarna i en burk med lock och häll över ättikslagen. Stäng locket och låt stå ett dygn alt minst 4-6 h innanservering. (Kan förberedas långt innan) Västerbottenpuré Skala och dela potatisen i mindre bitar. Skölj av i kallt vatten så att stärkelsen försvinner. Koka potatisen ca 18-20 min tills en sticka går lätt igenom. Häll av potatisen och pressa den genom en potatispress ner i en kastrull. Tillsätt, smör, riven västerbottenost, crème fraîche och häll ner grädden successivt. (Bättre att ta för lite vätska än för mycket så kan man känna sig fram sen till rätt konsistens) Smaka upp med salt & vitpeppar och mixa till sist purén med stavmixern till en slät och fin puré. (Jag mixar i slutet för att minimera risken att purén blir som ”lim”. Västerbottenchips Lägg en näve västerbottenost i mitten på en stekpanna, gärna teflon. Låt osten smälta ut till en ”ö” och få rostas på medelhög värme i ca 4 min tills det går lätt att vända den med en stekspade. Blir osten bränd får den lätt en bismak så var försiktig med värmen. Håll koll. (Men bubbla skall det göra hela tiden. Vänd på ostchipset och låt rostas en liten stund till (2-3 min räcker) Lägg över chipset på hushållspaper och låt svalna helt. Bryt sedan chipsen i 4 delar. Repetera tillvägagångssättet med ännu ett till stort chips. Rödvin & balsamicosås Måtta upp socker i en kastrull. Sätt plattan på medelhög värme och låt sockret karamelliseras. Dvs bli gyllenbrunt, men inte bränt. När sockret är gyllene till färgen häll över vinet. ”poff” kokar till en aning! Tillsätt alla andra ingredienser förutom Arrowrot & smöret. Det avslutar vi såsen med. Låt såsen koka / reducera ner till hälften ca 5 min. Häll bort lök & timjanrester och häll ner reduceringen i en kastrull igen. Rör i arrowrot, vilket gör såsen en aning tjockare utan att tillsätta någon smak. (maizena & potatismjöl ger en bismak och mjölighet) Montera till sist ner smöret och rör till en härlig blank sås. (Såsen skall inte vara tjock, men heller inte som vatten. Ett mellanting) Köttet Sätt ugnen på 80-90 grader. Salta och peppra köttet runt om. Hetta upp rikligt med smör i en panna och lägg i en hel vitlöksklyfta som du plattat till/ krossat med knivbladet tillsammans med några kvistar färsk timjan. Stek köttet på hög värme runt om och ös med smöret som fått fin smak från vitlök och timjan. Ställ de brynta köttbitarna i en form och sätt ner en termometer. Sätt in köttet i ugnen tills innertempen når 56 grader. (ca 25-30 min) Ta ut köttet och lägg smörpapper över i ca 5 min innan servering. Citron & parmesanstekt grön-sparris Tvätta och skär bort nedersta delen på sparrisen. Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och hetta upp till medelvärme. Stek sparrisen ca 2-3 min och salta efter smak. Man skall inte tillaga sparris för länge.. Man vill fortfarande att de är "al denne" alltså lite härligt tuggmotstånd. Stäng av plattan och riv rikligt med parmesan och lite citronzest över sparrisen. Smaklig spis!