Igår fick jag "feeling" för att göra hemgjord pasta, vilket INTE är svårt och det är SÅ mycket godare när man bakar pastan själv. Det är bara ägg, durumvete, vatten och salt. Inget mer, så hur svårt kan det vara? Jo, det enda man skall tänka på är att ha i mjölet successivt. Annars blir degen för torr/hård och den blir omöjlig att handskas med. Följer man dock receptet så skall det gå bra. Här kommer receptet på min ravioli med skogschampinjoner! 4 pers, 45 min (+ pastadegen vill vila i en plastpåse i kylen från morgonen till kvällen) ca 20 st raviolis Ingredienser Pastadeg 2 ägg, hela 2 msk kallt vatten 2,5-3 dl durumvete (beror på hur stora äggen är) 1 nypa salt Svampfyllning 10 st skogschampinjoner, fint - fint hackade 1 bananschalottenlök, fint - fint hackad 1 vitlöksklyfta, pressad 10 basilikablad, färska, finhackade 2 kvistar färsk timjan, finhackat 25 g riven parmesan (lagrad 20-30 mån, med fin smak) 170 g ricotta Salt, efter smak nymalen svartpeppar, efter smak Vitvinssås 1 dl finhackade skogschampinjoner (sparat från tidigare hack) 20 g smör, brynt 1/2 dl vitt vin 2-3 dl vispgrädde 1 tsk kycklingfond salt, efter smak Tillbehör Hyvlad svart tryffel Rostade pinjenötter Ruccola Riven parmesan Färsk basilika Gör så här Slå ihop pastadegen på morgonen. Vispa upp äggen lite lätt, ha i vatten och salt och häll successivt i durumvete. Arbeta direkt på bänken eller i en bunke direkt. Jag brukar faktiskt köra i bunke direkt för att slippa kladd på bänken. Rör med gaffel tills du måste använda händerna. Ta lite mjöl på händerna och arbeta den till sist på bänken tills den känns smidig. Lägg in pasta "bollen" i plast eller plastpåse och lägg in i kylen till kvällen. Pastafyllning Tvätta och torka av skogschampinjonerna. Varför jag använder skogschampinjoner är för att vanliga inte alls har lika fin och fyllig smak som dessa. Finhacka svampen mycket mycket fint (spara ca 3/4 dl till såsen). Finhacka även schalottenlöken riktigt fint. Smått, smått! Lägg en klick smör i pannan och fräs/förväll svampen tills de karamelliserats och är mjuka. Ta upp, lägg i en skål så länge. Fräs löken mjuk och glansig på medelhög värme i en klick smör. Inte brännas! När löken karamelliserats häll tillbaks svampen & pressa i en vitlöksklyfta. Finhacka i färsk basilika & timjan och smaka upp med salt och peppar. Lägg över allt i en skål och låt svalna något innan ricottan blandas i. Blanda i ricotta och riven parmesan. Smaka av och salta mer om du känner att det behövs. Ravioli Dela pastadegen i tre delar och kör varje del i pastamaskinen. Jobba från tjocklek 1 till 7-8. (Det kommer jobbas fram långa, tunna pastaremsor. Ta hjälp av durumvete på händerna om det behövs) Har du ingen pastamaskin går det såklart att kavla ut degen tunt tunt. Men det är lite jobbigare. Men skam den som ger sig. ;) Lägg ut en klick fyllning med lagom mellanrum från varandra. Ca 1 msk fyllning. Lägg sedan nästa remsa ovanpå och "förslut" varje pastaknyte. Försök att trycka ur all luft kring fyllningen. Ta sedan en rund stans, alternativt en annan form och stansa ut dina ravioli. Se till att inga öppningar finns in till fyllningen! Lägg alla färdiga ravioli på ett mjölat smörpapper (pudra på lite durumvete). Där kan de ligga och torka fram tills att de skall kokas. (Jag lägger alltså en lång pastaremsa först på bordet med lite mjöl under. Sedan klickar jag ut fyllningen och lägger över nästa remsa. Jobbar ut luften kring fyllningen och sedan stansar ut ravioli.) Såsen Fräs resterande del skogschampinjoner i lite smör tills det blir mjukt och förvällts/karamelliserats. Lägg åt sidan i en liten skål. Bryn smöret i en liten kastrull eller i en sauteuse som jag använder när jag gör sås (Liknande en kastrull) Det skall bara bli precis gyllene-brynt. Häll sedan ner svampen och vitt vin. Låt stormkoka ca 1-2 min så att alkoholen i vinet får dunsta lite. Häll sedan i grädde och kycklingfond. Låt koka-reducera till en lagom krämig sås. Smaka av och smaka upp med ev salt. Koka pastan Koka upp vatten i en kastrull och salta ordentligt. Det skall kännas som en kallsup i havet av vattnet. Koka pastan i 4-5 minuter och lyft försiktigt upp raviolisarna med en hålslev. Rostade pinjenötter Rosta pinjenötterna i en torr panna på medelhög värme tills de får lite gyllene färg. Servera Lägg upp 5 raviolis per person och tallrik. Skeda över den krämigt goda såsen och lägg på en näve ruccola. Riv över rikligt med parmesan, rostade pinjenötter och hyvla tunt över SVART TRYFFEL! :) Toppa med en kvist färsk basilika. Jag lovar att denna rätten tar dig till himmelriket. Jag hoppas så innerligt att ni provar där hemma. För detta är RIKTIGT RIKTIGT gott. Lyx! :) Stor kram från mig!