Pizza i all ära! Men att göra pizzadegen själv och baka den krispig i ugnen eller på pizzastenen och toppa med tillbehör som dessa, det är magi det! Har ni inte testat denna pizza-kombo så är det på tiden. Kalljäst pizzadeg + tomatsås + mozzarella + bresaola + ruccola + fetaost + basilikakräm = SANT ♥ Receptet kommer här! ca 4 runda pizzor, 15 min + jäsning 4-6 h i kyl Pizzadeg 6 dl ljummet vatten 10-12 g jäst 2 tsk salt 2 tsk socker 2-3 msk rapsolja ca 200 g durumvete ca 800 g vetemjöl Tomatsås 400 g krossade tomater 1 msk rapsolja 1 stor vitlöksklyfta 1 tsk torkad oregano salt / svartpeppar efter smak Topping riven Mozzarella riven gräddost (jag brukar köra hälften vardera mozzarella / gräddost) bresaola ruccola fetaost Basilikakräm 1,5 dl crème fraîche 1/2 vitlöksklyfta 1/2 kruka basilika-färsk salt, efter smak nymalen svartpeppar, efter smak Gör så här Det viktigaste när det kommer till degen är att den arbetas med hjärta. Länge, långsamt och med massa kärlek. 1. Mät upp ljummet vatten, tillsätt jästen, socker, salt, olja och lös upp. Tillsätt durumvetet först och rör ut. 2. Tillsätt sedan successivt vetemjölet och låt degen gå i assistenten med degkrok i 15-20 min. Degen skall bli elastisk och ju längre man kör den i maskinen desto mer stärkelse jobbas ut, vilket ger en mer elastisk deg som håller ihop riktigt fint vid utbakning sen. 3. När degen känns mättad, icke kladdig & blank, fin och jämn. Ta upp den på ett mjölat bakbord och dela upp degen i 6 delar. 4. Nu skall pizzadegen vara så pass fast att när du skär med kniven skall degen ”stå” kvar, alltså inte falla ihop eller plattas till. Då har du en perfekt deg. Denna deg kommer du kunna jonglera hur som helst med, precis som en riktig pizzabagare! 5. Forma nu varje degbit till en rund bulle. Olja in en plåt med lite olivolja. Platta till och lägg alla pizzadegar/bullar på plåten. Pensla lite olivolja uppe på och täck med plast. 6. Sätt in i kylskåpet i a 4-6 h innan utbakning. Tomatsåsen 1. Mixa alla ingredienser till tomatsåsen i en cylinder med stavmixer. Smaka av och smaka upp med salt & svartpeppar. (Eventuellt lite honung som rundar upp smaken lite.) Basilikakräm 1. Mixa samman crème fraîche, vitlök och färsk basilika till en slät kräm. Mixa tills den tjocknar och blir till en kräm. Smaka upp med salt och peppar och ställ svalt fram till servering. Preppa pizzorna Sätt igång ugnen på 230 grader över- / undervärme, alternativt ”pizzaläge”på nyare ugnar. Sätt in en plåt upp och ned vänd mitt i ugnen. Har du en pizzasten el rent utav en stenugn så kör på det! (Pizza på grillen måste ni testa om ni inte gjort det - köp en sten för grillen och kör!! :-) ) Baka ut pizzadegen i önskad form. Försök göra så tunn botten som möjligt. Fördela ut tomatsås med en matsked jämt över pizzan, men dra inte ut tomatsåsen ända ut på kanten. Lägg på riven mozzarella och riven gräddost. För in pizzan på den varma plåten med en pizzaspade, när pizzan fått fin färg och fått knaprig botten. Ta ut den, lägg på ruccola, bresaola och smula över fetaost. Toppa med färsk basilika och servera till den magiskt goda basilikakrämen. Smaklig spis ♥