CATARINA KÖNIG
Catarina König vann den åtråvärda titeln Sveriges Mästerkock 2016. 2020 kammande hon även hem titeln Decenniets mästerkock som sändes på TV 4 hösten 2020. Idag jobbar hon som TV kock, kokboksförfattare, och inspirerar sina följare här som bloggare på ELLE mat & vin, samt på Instagram där hon heter Matfashionistan. Hon brinner för lyxiga snittar, bjudningar och middagar med lite extra guldkant. Välkomna in i hennes matvärld.
Annons

Råstekt sparrisbroccoli med misoemulsion & sesam

Hej bästa ni ♥
Är det inte helt underbart att grillsäsongen satt igång.. Jag bara ÄLSKAR det!!
Vi grillar nästan varje dag, tycker det är supersmiodigt och såklart otroligt gott. Man kan ju grilla ALLT!

Annons

Här kommer ett tips på ett trevlig tillbehör som faktiskt passar till det mesta. Det passar lika fint till en nötdetalj som till fläsk, fågel men även en trevlig bit fisk.
Superenkelt att svänga ihop, här kommer receptet!


4 port, 15 min

Annons

Ingredienser
200g sparrisbroccoli
1-2 msk raps- el olivolja
1 tsk sesamolja
flingsalt

Misoemulsion
1 ägg
1/2 tsk dijonsenap
1/2 tsk rödvinsvinäger
2 dl rapsolja
1 msk ljus misopasta
pressad lime
salt

Gör så här
Börja med emulsionen
1. Separera gulan från vitan ned i en skål, men se till att få med halva mängden äggvita också. (Med lite äggvita i blir emulsionen luftigare och lite vitare till färgen)
2. Tillsätt dijonsenap och rödvinsvinäger. Vispa ihop.
3. Använd elvispen och häll droppvis i oljan under konstant vispning (Jag kör elvispen, jag tycker stavmixern ger en ”stabbighet” när man gör majonnäs osv).
4. När emulsionen tjocknat till en härlig ”kräm”, stanna upp och vispa i misopastan. Vispa så den blir homogen. / slät!
5. Smaka av med salt och limesaft, ställ åt sidan.

6. Torrosta sesamfröna i en stekpanna på medelhög värme. Håll koll så de inte bränns, och rista pannan hela tiden så håller du koll. Ställ åt sidan.
7. Fräs sparrisbroccolin i olja hastigt, den skall inte gå för länge och bli mjuk, vi vill behålla ”crunchet” i den. Men stek ca 30-40 sek per sida. (Känn efter)
8. När sparrisbroccolin är klar, ringla över sesamolja och salta.

Annons

Servering
Lägg misoemulsion i botten på ett fat eller talrik, lägg sparrisbroccolin ovanpå och strö över rostade sesamfrö. Servera direkt!

Tips!
– Det går att använda grön sparris eller vanlig broccoli till detta.
– Vill man ändå fuska eller känner sig osäker på emulsion så  ta 1,5 dl Hellmans majonnäs, 1 msk misopasta och smaka upp med limesaft så har du en ”fuskemulsion”

Magiskt gott & kanske ett nytt trevligt tillbehör att testa där hemma ?

Annons

Lycka till, Kram C

Dela på:
Laddar