Tisdag, onsdag eller lördag? Det spelar faktiskt ingen roll, denna rätt gör succé vid middagsbordet en dag mitt i veckan liksom en festlig lördag! Detta är bara så gott, ni måste nog prova. Här kommer receptet! 40 min, 4 pers Ingredienser 600 g laxfilé (4 bitar á 150 g) 16 st små delikatesspotatisar 1 knippe färsk sparris, gärna ekologiska 2 rädisor, fint tunt skivade 4 msk forellrom (alt regnbågsrom) 8 små skivor surdegsbröd (baguette), fint, tunt skuret smör & olja att steka brödkrutongerna i Beurre blanc sås 1 dl vitt vin 1 msk vitvinsvinäger 1 schalottenlök, finhackad 7-8 hela vitpepparkorn 100-150 g smör ½ dl grädde Dillolja ½ dl neutral olja (rapsolja) ½-1 dl färsk dill 1 nypa salt 2-3 droppar citron Gör så här Koka potatisen, gärna med skalet på tills de är färdiga. Ca 15-20 min. Skiva sparrisen tunt i långa längder och skär upp rädisorna tunt och snyggt. Lägg rädisorna i ett glas med kallt vatten så håller de sig krispiga och fina. Stek de tunt skurna bröden i smör tills de blir gyllene & rostade. Ta upp och låt torka på hushållspapper. Salta. Salta och peppra laxfiléerna. Pensla på lite neutral olja på laxen, på båda sidorna. Hetta upp en grillpanna med smör & olja i, det går bra med en stekpanna om du inte har en grillpanna. Men jag älskar när det blir grillränder på fisken. När pannan är riktigt varm, lägg ner filéerna och låt dem ta färg. Man vill ha en fin grillyta. (ca 2 min på vardera sida) Lyft sedan över filéerna i en form och sätt in i ugnen tills innertempen når 48-50 grader. Den skall vara riktigt glansig inuti. Blanchera sparrisen i lite vatten och en klick smör. Ca 2-3 minuter tills sparrisen blir härligt al dente. Häll av vattnet och salta. Beurre blanc - sås Finhacka schalottenlöken och häll ner i en kastrull tillsammans med vitt vin, vitvinsvinäger och hela vitpepparkorn. Låt koka ner till hälften. Sila av och släng bort lök & vitpepparkorn. Häll vätskan tillbaks i en kastrull, sätt igång värmen och rör ner rumstempererat smör under vispning. Tillsätt till sist grädde och smaka upp med salt. Dillolja Mixa samman olja, dill och citronsaft med en stavmixer tills oljan blir härligt grön. (Denna olja kan man göra när som. Flera dagar innan om önskas.) Servering Halvera potatisarna på längden och lägg på en tallrik. Lägg laxfilén uppe på potatisen. Lägg på generöst med sparris snyggt mot laxen, bygg på höjden. Häll på rikligt med beurre blancsås, det är gott med sås! Dekorera med forellrom, rädisor, stekt surdegsbröd, färsk dill samt den härlig dilloljan. Var kreativ och låt fantasin flöda. Smaklig måltid!