I annonssamarbete med Myomguiden Har jag fått en spännande uppgift med att ta fram extra järnrika måltider som kan vara bra att äta de dagar du har mens. Riklig mens är nämligen ett utav de vanligaste tecknen på sjukdomen myom. Under mensen är det bra att tänka extra mycket på vad man äter för att undvika trötthet som kan uppstå p.g.a. det sänka järnvärdet. Nedan följer två recept som är extra järnrika, kika in på Myomguiden.se för ytterligare recept och för information om sjukdomen myom. Lunch Zoodles ”zucchini” med köttfärssås & friterad persilja 4 port, 20 min Visste du att Köttfärssås innehåller massa järn som vi alla behöver? Jo, så är det. Och det är ju inte bara nyttigt, det är även så gott & enkelt att göra! En intressant sak till alla som är i extremt behov av järn är att järn-upptaget i kroppen minskar drastiskt om man blandar in mejeriprodukter i t.ex. köttfärssåsen. Därför kommer här ett recept där alla vitaminer & mineraler vi behöver tas upp av kroppen på bästa sätt, receptet kommer här! Ingredienser 400 g nötfärs 1 gul lök, finhackad 2 stjälkar selleri, finhackade 1 morot, finhackad 1 vitlöksklyfta, finhackad 390 g krossade tomater (1 burk) ¾ grönsaksbuljongtärning 1 msk tomatpuré 1 tsk torkad oregano Salt & svartpeppar, efter smak Zoodles 3-4 zucchinis 3 msk olivolja ½-1 tsk salt Friterad persilja Kruspersilja (ett par små buketter ”kronor”) 3-4 msk neutral olja salt Gör så här Zoodles Tvätta och strimla zucchinin i en spiralizer så att zucchinin blir som långa spagetti. Nu blir det ”zoodles” när det är av zucchini. Lägg allt i en skål och strö över rikligt med salt. Saltet gör nu så att vattnet i zucchinin dras ut, och det hälls sedan bort. Låt stå och dra tills köttfärssåsen är klar. Köttfärssås Finhacka lök, selleri och morot. Fräs mjukt i olivolja på medelhög värme i ca 3 min. Hacka sedan i vitlöken. Bryn köttfärsen in en annan panna och blanda sedan ner i dom frästa grönsakerna. Tillsätt krossade tomater, torkad oregano, buljongtärning & tomatpuré. Låt små-puttra i ca 10 min. Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar (Friterad persilja) Man behöver absolut inte fritera persiljan om fritering känns läskigt och främmande. Hacka då bara persiljan och lägg på toppen vid servering. Vill man ändå testa att fritera så gör man så här: Mät upp några msk neutral olja i en panna, när oljan är het (180 grader), släng i några persiljeblad ”kronorna” och låt oljan fritera bladen. Det går fort, persiljan är färdig att tas upp när det slutar fräsa och tystnar. (3-4 sekunder) Lägg upp på hushållspapper & salta. Steka zoodles Ta upp zoodles’en ur skålen och krama ur vattnet. Torka gärna av de med lite hushållspapper och häll bort vattnet som blivit i skålen. Mät upp rikligt med olivolja i en bred stekpanna. När pannan är het, vänd ner zucchinistrimlorna. Rör om, vänd och stek ett par min, ca 3 min. Smaka upp med eventuellt mer salt och nymalen svartpeppar. Obs! Stek inte för länge, vi vill fortfarande ha lite tuggmotstånd, men att de är varma rakt igenom. Servering Lägg upp Zoodles snyggt på en tallrik. Toppa den goda och järnrika köttfärssåsen och några små friterade persiljekronor. (Persilja = järn) Om man vill: Riv över lite lagrad parmesan som ger den där lilla extra nötiga touchen! Smaklig spis! Vad innehåller då denna lunch som är bra för oss att äta? Nedan har jag listat lite intressant läsning om vad ingredienserna jag har i rätten innehåller. Kött- Innehåller höga halter Protein & järn Tomater- Är rikt på A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, Även mineraler som fosfor, kalcium, kalium, magnesium & järn. Morötter- Innehåller Folat & Vitamin A och mineraler såsom kalcium, natrium, kalium, fosfor & järn. Summering av moroten, mkt bra att äta! Selleri- En grönsak som är full av fibrer och är rik på kalium, kalcium & magnesium. Zucchini- Är egentligen ingen grönsak som innehåller massa näringsämnen då den innehåller mycket vatten. Men den Innehåller massa C-vitaminer och kalium. Middag Grillad entrecôte med Chimichurri, rostad sötpotatis & grillad citron! 4 port, 40 min För att tillgodose behovet av olika näringsämnen ser jag till att fylla mina middagar med det som kroppen behöver. I detta fall är vi i stort behov av järn, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Därför väljer jag ingredienser i mina maträtter som tillgodoser detta, så som receptet nedan. Hoppas det skall smaka! Ingredienser 4 bitar entrecote, à ca 300 g st (2-2,5cm tjocka) Salt & svartpeppar 2-3 sötpotatisar Neutral olja, att ringla över sötpotatisen & köttbitarna 1 citron, delad i två delar Chimichurri 1 dl kruspersilja, finhackad ½ dl koriander, finhackad ½ liten rödlök, finhackad ½ vitlöksklyfta, finhackad ¾ dl neutral olja (jordnötsolja, avokado eller typ rapsolja) 1 msk citronsaft, rågad 1 krm rödvinsvinäger 1 krm salt Svartpeppar, efter smak Gör så här Köttet Lägg upp köttet på ett fat ca 1 h innan grill eller stekning. Salta & peppra köttbitarna på båda sidorna och rubba in kryddorna med lite olja. Låt ligga och dra (marineras) i rumstemperatur. Chimichurri Finhacka persilja, koriander, rödlök och vitlök. Blanda samman med olja, citronsaft, rödvinsvinäger, salt och svartpeppar. Lägg över röran i en burk och stäng locket, låt stå svalt. Tips! En Chimichurri går att förbereda dagar innan. Ju längre den står desto mer smak utvecklar den. Rostade sötpotatis pommes Sätt igång ugnen på 200 grader. Skär sötpotatisarna i stänger. Låt gärna skalet sitta kvar, det räcker med att skölja och torka av dom innan. Lägg stavarna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olja. Blanda runt med fingrarna så att alla potatisar täcks utav ett tunt lager olja. Salta och sätt in i mitten av ugnen i ca 20 min. Ta ut och salta lite extra när de kommer ut. Grilla / steka köttet Sätt igång grillen och låt den få upp rätt temperatur för att få fin yta på köttet. Grilla entrecoterna ca 2 min per sida. (Såklart beroende på vilken tjocklek bitarna har) Men en innertemperatur på 57 grader bör köttet vara för att få den perfekt medium – rosa inuti. Grillad Citron Dela citronerna på hälften och lägg fruktköttet ned mot gallret i ca 5-7 min så att citronen grillas och ”karamelliseras”. På det sättet omvandlas den väldigt syrliga citronen till en väldigt behaglig, lite rundare och mer nötig smak. Perfekt som dressing på en mixsallad! Servering Servera det Järn-rika köttet tillsammans med Chimichurrin som är en riktig mineral- & vitaminkälla. Till det härligt rostade sötpotatis pommes och en mixsallad med grillad citron som dressing. Det kan ju inte bli fräschare och mer innehållsrikt ☺ Varför väljer jag ingredienserna ovan i min maträtt? Persilja- är som ni säkert vet rikt på järn, det är även rikt på A- och C-vitamin. Definitivt ett toppen-tillbehör till all sorts matlagning. Koriander- är rik på mineraler som kalium, kalcium, selen, magnesium, natrium, zink och mangan. Innehåller också C-vitamin. Citron- innehåller massa C-vitamin vilket stärker immunförsvaret. Att äta C-vitamin rik kost i samband med intag av järn är bra. Då kan kroppen lättare ta till sig järnet som vi behöver. Kött- innehåller högvärdigt protein som behövs för att bygga upp kroppens celler. Det innehåller även mängder av de viktigaste mineralerna som Järn, selen, zink & B-vitamin. Kött är faktiskt ett utav våra mest näringsrika livsmedel, så det är inte fel att äta kött! Tips på mer protei-n & järnrik kost är t.ex. jordgubbar, kött (av alla slag), blodpudding, bönor, kikärtor, linser spenat & fisk. På Myomguiden hittar du information om sjukdomen myom - som i korthet är muskelknutor i livmodern. Där kan du även läsa om riklig mens, som är en utav de vanligaste symtomen på myom, liksom långvarig och smärtsam mens. I annonssamarbete med Myomguiden