Om ni vill laga något riktigt riktigt gott i veckan, en rätt som faller dom flesta i smaken, så skall ni prova min magiska köttfärs- och potatisgratäng. Den är enkel att göra, det blir mycket mat och man kan äta den flera dagar i rad. Den ligger på 1.a plats hemma hos oss i kategorin "Lyxig veckomat". Här kommer receptet, hoppas verkligen ni provar! 8 pers, 15 min + ugn 90 min Ingredienser 2 msk smör, att steka i 2 gula lökar, finhackade 700 g nötfärs 2 msk vetemjöl 2 burkar finkrossade tomater (gärna Mutti) 2 tsk salt 1 krm riven muskotnöt 3 dl rött eller vitt vin nymalen svartpeppar, efter smak (15-20 varv med kvarnen) 1 kg mjölig potatis (ca 10 större potatisar) 3 dl vispgrädde 300g riven västerbottenost Gör så här 1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn. 2. Hacka löken och bryn på mjukt i en stekpanna med smör. 3. Lägg ner köttfärsen och bryn på, mosa med gaffel. 4. Sikta över vetemjölet och rör om. 5. Vänd ner allt i en större kastrull och tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt, svartpeppar och riven muskotnöt. 6. Häll över vinet och låt koka samman ca 10 minuter. 7. Skala potatisen och skiva upp i tunna skivor ca 0,2 cm. (Jag skivar upp med hjälp av en mandolin, går fortare.) 8. Smörj botten på en ugnssäker form och varva potatis och köttfärssåsen. Börja med att lägga potatis i det understa lagret och avsluta med köttfärssås i det översta. (Jag gjorde 4 lager, se bilden ovan.) 9. Blanda samman grädde och västerbottenost och häll blandningen över formen. 10. Sätt in i ugnen i 90-120 min eller tills potatisen är mjuk rakt igenom. Känn med teststicka! Tips! Om gratängen blir lite för mörk ovanpå, lägg över aluminiumfolie och låt den fortsätta tillagas på samma grad. 11. Ta ut gratängen och låt den svalna något innan ni börjar skära bitar av den. Alltså, den är bara så god!! ♥ Lycka till och smaklig spis, Kram Catarina ♥ Servera denna galet goda potatis- och köttfärsgratäng med en mixssallad och en syrlig vinägrett! (T.ex. olja, rödvinsvinäger, salladskrydda & salt.)