Paella är en riktig spansk klassiker, som ursprungligen kommer från Valencia. Varför heter det paella? Jo, det är pannan som den tillagats i som gett namnet. En klassisk paella innehåller kyckling, skaldjur & chorizo, men jag tycker att man sätter prägeln själv på sin paella och gör som man vill och har de ingredienserna man tycker om. Jag älskar scampi & musslor, så här kommer receptet på min paella. :) 40 min, 4-6 port Ingredienser 2 msk olivolja 1 gul lök, finhackad 3 vitlökar, finhackade 4 dl avorioris, el paellaris 0,5-1 g saffran, stött i mortel 2 dl vitt vin 6 dl vatten + 1,5 msk kycklingfond 3 kvisttomater, hackade i mindre bitar 1-2 röda paprikor, hackade 20-25 ASC-märkta scampi, jätteräkor 1 nät med blåmusslor, tvättade & borstade Frästa scampi 1/2 dl rapsolja, att fräsa räkorna i 1 stor vitlök pressad 2-3 msk persilja finhackad salt Gör så här Arbeta direkt i din paellapanna eller använd en stor stekpanna innan du serverar. (Det är inte alla spisar som tar en stor paellapanna.) Finhacka löken & vitlöken. Fräs i olja på medelhög värme, så att inte löken tar färg. De får inte brännas. Tillsätt riset och fräs samman, rör så att det inte bränns i botten. Tillsätt sedan vinet & saffran, låt koka 1-2 min och tillsätt sedan den utblandade fonden. (6 dl vatten, 1,5 msk kycklingfond.) Låt koka under lock 20 min, ställ klockan. Hacka under tiden paprika och tomater i mindre bitar. När riset är färdigt, dra av det från plattan och tillsätt tomater & paprika. Blanda samman och häll över riset i paellapannan. Ställ in i ugnen på 150-200 grader medan du fräser scampi. Häll riktigt med olja i en stekpanna, tillsätt pressad vitlök och hackad persilja. Hetta upp och för i jätteräkorna. Fräs dem på båda sidorna ca 15-20 sek per sida. Ta upp och lägg på riset i ugnen. (Jag fräser räkorna vid sidan av för att få en härlig smak på dem.) Ställ sedan dem tvättade musslorna upp i riset i ugnen. När musslorna öppnat sig är dem klara. Blanda sedan runt allt innan servering, men låt musslorna stå upp lite snyggt när du serverar. Klipp över persilja & servera paellan med citronklyftor & en sval sås eller aioli. Vitlök- & citrussås 2 dl crème fraiche 34 % 1 vitlöksklyfta, pressad citronzest, rivet citronskal - efter smak (ca 1 krm-1/2 tsk) Salt & peppar, efter smak Gör så här Blanda samman ingredienserna och smaka av, låt stå i kylen till servering. Vitlöksbröd 1 baguette 50 g smör 1 vitlöksklyfta, pressad 1-2 msk hackad persilja Gör så här Blanda samman smör, pressad vitlök & hackad persilja till ett härligt vitlökssmör. Gör djupa snitt i baguetten lite snett och lägg en klick smör i varje snitt, rikligt med smör ger ett smaskigt vitlöksbröd. Lägg in i ugnen i ca 5-10 min bredvid paellan tills smöret smält och brödet blivit lite rostat kring kanterna. Servera paellan med den fräscha citrussåsen & krispigt varmt vitlöksbröd, galet gott! Njut av en härlig paella med mycket smak. PS: Allt detta kan du göra ute på grillen direkt i paellapannan förstås. :) Hasta luego compadres / Catarina