Alltså, SÅ enkelt, SÅ saftigt och SÅ magiskt gott!! Detta brödet är något jag bakar väldigt ofta och lägger in i frysen. Perfekt frukostbröd som varje dag är lika saftigt när det tas fram ♥ (Barnen ÄLSKAR, och jag älskar att baka brödet själv så jag vet vad vi proppar i oss.) 16-20 rutor, 70 min Ingredienser 50 g jäst 2 msk brödsirap 4 dl Trekorns-gröt med solroskärnor, pumpakärnor & linfrö (SALTÅ KVARN) 8 dl mjölk 1 tsk salt 8-9 dl vetemjöl special 60g rumstempererat smör Gör så här 1. Smula jästen i en bunke och tillsätt brödsirap, låt smälta samman. 2. Koka ihop grötmixen med 5 dl mjölk+ salt. När gröten kokat upp och blivit gröt, dra bort från plattan och tillsätt resterande del kall mjölk. 3. Rör om och låt gröten stå och dra tills den är 37 grader, rör därefter ner den i jästen. Dra igång bakmaskinen. 4. Tillsätt vetemjölet successivt och låt degen arbetas i maskinen med förslagsvis degkrok. I samma skede som mjölet tillsätts successivt klickar du i det rumstempererade smöret samtidigt. 5. Jobba degen en stund i maskinen (ca 3 min) Degen skall vara lite klibbig men ändå hålla ihop. 6. När degen släpper fint kring kanterna, ta bort strö över lite mjöl och lägg handduk över. Låt jäsa i ca 30 min till dubbel storlek. 7. Klä en långpanna med smörpapper och smöra pappret lite. När degen jäst klart, tryck ut degen med hjälp av mjöliga händer ända ut i kanterna till en jämn fin plåt. (Jag hade ingen klassisk 30 x 40 cm långpanna så jag körde ut degen i två mindre långpanneformar. 8. Strö lite vetemjöl över och tryck till med kniv för att göra snygga rutor. (När man strör mjöl uppe på brödet först och sedan trycker kniven ner en bit i degen så blir inte kniven kladdig- smart) 9. Låt jäsa 25-30 min ytterligare med handduk över och sätt ugnen på 220 grader över/under värme. 10. Sätt in plåten/plåtarna i ugnen i 22-24 minuter, tills brödet är gyllene till färgen. (Håll koll, alla ugnar är olika, man vill inte bränna det fina brödet.) 11. Ta ut och låt brödet svalna. -Jag fryser in mina rutor ganska snabbt när de svalnat, då är dom som nybakade varje gång (morgon) dom tas fram. Jag använder denna grötmix från Saltå kvarn nedan ↓ En fullkornsgröt med flingor av havre, råg, korn, solroskärnor, pumpakärnor & linfrö. TIPS! (Hittar du inte den så kan du ta: 3 3/4 dl havregryn, 1/4 dl solroskärnor, 1/4 dl pumpakärnor och 1 msk linfrö så gör du din egen gröt) Lycka till med brödbaket, kram C ♥