Tilltugg och plock är bland det godaste jag vet. Jag brukar göra dessa små, söta minihamburgare som tilltugg när vi har gäster hemma. Alltid uppskattat. Och inte minst en stor favorit hos barnen :) Miniburger stickers Mini hamburgerbröd ca 20-25 st 12 g jäst ½ msk socker 25 g smör 1 dl vatten 1 dl mjölk ½ tsk salt 4,5 dl vetemjöl special 1 msk sesamfrö Gör så här: Sätt ugnen på varmluft 175-180 grader Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk och vatten. Värm till 37 grader, (Fingervarmt). Smula i en bunke och tillsätt den ljumna vätskan. Tillsätt socker, salt och rör ner mjölet successivt i blandningen. Det skall bli en fin och jämn deg. Låt jästa under bakduk till dubbel storlek ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär upp lagom stora bitar av degen (relativt små) och rulla varje bit till en fin, jämn boll. Lägg på en plåt med pakplåtspapper. Platta till bollarna med fingrarna så att varje bulle blir knappt 1 cm tjock. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och strö sedan över sesamfrö. Sätt in i mitten av ugnen i ca 7-8 min. Känn på en bulle. Är den lätt och fått fin färg är dem klara! Miniburgers, ingredienser: 250 g ekologisk nötfärs salt, svartpeppar efter smak 1 msk smör att steka i American steakhouse krydda (smoked). Funkar med bbq grillkrydda Gör så här: Ta upp köttfärsen ur förpackningen, lägg hela biten på en skärbräda och skär längs med på längden två långa 3 cm breda längor. Rulla färsen med fibrerna vågrätt på längden som dem ligger i paketet. Skiva rullarna i 1-2 cm tjocka bitar, platta till dem en aning, salta/peppra och krydda på med american steakhouskrydda. Stek dem små hamburgarna i smör ca 2-3 min på vardera sida tills dem fått fin färg och är önskad grad inuti. Tryffelmajonnäs: 1 litet ägg, hela 1-2,5 dl rapsolja (beror på hur stort ägget är) ½ tsk esdragonvinäger ½-1tsk vit tryffelolja 2-3 droppar worshestersås salt & svartpeppar efter smak Vispa ägget med elvisp tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt esdragonvinäger och tryffelolja. Fortsätt vispa kraftigt med elvispen och droppa försiktigt i rapsoljan succesivt. Häller man för mycket olja åt gången orkar inte ägget binda den och den spricker och blir lös. Så droppa försiktigt i oljan, framförallt till en början. Portionera i olja tills du uppnår den konsistens som önskas. Smaka upp med salt, svartpeppar och ett par droppar worchestersås. Tillbehör i miniburgaren: 4-5 cocktailtomater, skivade 2-3 baconskivor, knaperstekta delade i 6-7 bitar / baconremsa 2 st Burger cheddar skivor. (Delade i 9 små fyrkanter / ostskiva) 10-12 små salladsblad, typ hjärtsasllad, ruccola el cosmopolitan Tilltugspinnar el tandpetare Preppa burgarna: Dela hamburgerbröden. Rosta dem gärna en liten stund i ugnen på 200 grader ca 2-3 min med insidan uppåt på både lock och botten. Ta ut och lägg bottnarna på ett fint fat el en snygg planka. Lägg på en klick tryffelmajonnäs och ett litet salladsblad. Lägg sedan på en köttbit, ost, en liten bit bacon, skivad tomat, ytterligare lite tryffelmajonnäs och sätt på locket. Tryck ner en tilltuggspinne eller en lång tandpetare och servera dessa fantastiska små söta burgare till fördrinken!